Zwemvliezen zijn leuk om mee te nemen op een snorkelvakantie, maar nemen veel kofferruimte in beslag. De Poolse startup Exotech ­Innovations bedacht daarom Folding Fins: ’s werelds eerste opvouwbare zwemvliezen.

Een Folding Fin bestaat uit twee dikke en brede rubber strips, die allebei aan de basis, onder de voet van de drager, scharnierend zijn opgehangen. De twee strips zijn verbonden door een flexibele laag van elastomeer.

Hierdoor kan de flipper makkelijk in- en uitvouwen als een waaier. De flipper is volgens de makers binnen twee seconden uit te vouwen en te vergrendelen via het gepatenteerde mechanisme.
 


Aanpaspaar aan voetmaat

De flipper is ruim zestig centimeter lang en uitgevouwen ruim 29 centimeter breed. Ingevouwen is de breedte bijna drie keer kleiner, namelijk 11,5 centimeter. Om de flippers comfortabel te dragen, zijn er wel waterschoenen of -sokken nodig.

Daarmee plaatst de zwemmer zijn voet in de voetsteun die dankzij een viervoudig verstelmechanisme aanpasbaar is aan een reeks aan voetmaten. Onderop de flipper zit grip om te voorkomen dat de drager uitglijdt op natte rotsen.


Afgekeken van vissenstaart

Het ontwerp van de Folding Fins is af­gekeken van een vissenstaart met dikkere uiteinden en een dunner, flexibel middenstuk. Tijdens het zwemmen zouden de langgerekte kanalen in de twee rubber strips moeten zorgen voor een optimale waterstroming. Dit samen met het relatief lage gewicht van 1,7 kilogram voor twee flippers, zou leiden tot goede zwemprestaties.

Exotech Innovations haalde via crowd­funding een veelvoud van het beoogde startkapitaal op om Folding Fins in pro­ductie te kunnen nemen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Exotech Innovations

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.