Met Virtual Reality en wat hulp van kinderidool Mega Mindy kunnen kinderen revalideren en afvallen. Dat hoopt onderzoeksinstituut Imec, dat met twee ideeën komt voor 'serieuze' spelletjes.

Imec zelf spreekt in hun persbericht van 'exergames': spelletjes waarbij je op de een of andere manier ook aan het trainen bent. Het eerste project richt zich op kinderen die aan één kant van hun lichaam verlamd zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een hersentumor.

 

Spiegels

Om de kinderen te laten herstellen moeten ze veel mogelijk zogenoemde spiegeloefeningen doen: er staat een spiegel voor het kind, dat beweegt zijn of haar niet-verlamde hand, en in de spiegel lijkt het alsof de andere kant ook beweegd. Hierdoor denken de hersenen dat de andere hand ook beweegt en dit bespoedigt het herstel.

Dit is een beproefde revalidatietechniek, maar kinderen hebben er de pest aan. Ze vinden het saai en vervelen zich snel, terwijl de oefening vrij vaak en lang moet gebeuren. Het Vlaamse onderzoeksinstituut Imec besloot, samen met een aantal andere partijen, een oplossing te verzinnen. Ze kwamen uit bij een VR-bril, die twee bewegende armen toont als er één beweegt. Een geanimeerde versie van Mega Mindy, het bekende televisiefiguur van Studio 100, coacht het kind en bespoedigt zo de revalidatie.

Dit is allemaal vooralsnog in theorie, want hoewel de methode in eerste instantie goed werkt ende  kinderen het spelletje leuk vinden, moet de komende tijd blijken of het ook daadwerkelijk helpt bij de revalidatie. Dat wordt nu bij een aantal ziekenhuizen onderzocht.

 

Overgewicht

De andere toepassing gebruikt Mega Mindy voor overgewicht bij kinderen. Ook hier zit verveling therapie in de weg. Met Mega Mindy houden kinderen het in theorie langer vol. Ondertussen meet een Kinect-camera de bewegingen van het hele lichaam en steunzooltjes kijken naar de druk (en daarmee de manier van bewegen). Al die informatie komt overzichtelijk bij de therapeut, die daarmee een goede analyse van de trainingskwaliteit kan maken. Zo hebben kind én dokter iets aan de installatie.

Beide ideeën zijn niet nieuw; VR en Kinect werden vaker voor medische toepassingen gebruikt (lees 'Virtual Reality helpt tegen depressie'. De focus van Imec op kinderen is echter wel nieuw, en het versnellen van herstel van verlamming kan nuttig blijken.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.