Zeven prikkelende vragen aan Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager. In mei 2020 is hij begonnen met zijn nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys.

Wat is het laatste dat u zelf heeft gerepareerd?
Ik ben een ontzettende knutselaar. Op het moment ben ik bezig met de bouw van een huis en woon dus even in het bijgebouw. Voor het eerst had ik daar een muis in de keuken. De keukenkast met voedsel heb ik nu volledig dichtgetimmerd en ook in de keuken heb ik gaatjes geprobeerd te vullen.

Voor welk probleem zouden ze nu eindelijk eens iets slims moeten vinden?
Ze zouden iets moeten vinden tegen muizen en ratten. Waarom ontwerpen we geen slimmere huizen zodat ongedierte niet naar binnen kan komen? En dit geldt niet alleen voor woonhuizen, maar ook voor voedselopslagplaatsen. Onze nieuwe fabriek zit in een oud gebouw waar ongedierte makkelijk binnen kon komen. Daarom hebben we rondom de gevel roestvrijstalen platen gezet waar muizen en ratten niet tegenop kunnen klimmen. Dit soort trucs moeten ze standaard toepassen.

De zelfrijdende auto is op komst. Stapt u zonder bezwaren in?
Ik heb er al een! Of tenminste, ik rijd nu in een auto met het meest geavanceerde autopilotsysteem. Dus ja, ik stap zo in. In de landbouw zijn al langer zelfrijdende tractoren. Deze systemen zijn zo goed, echt beter dan de mens. Dus zodra de eerste personenauto met een autopilotsysteem op de markt kwam, kocht ik die. Ik denk dat zulke auto’s het verkeer veel veiliger zullen maken. Ook rijdt het heel relaxed, maar ik blijf natuurlijk wel altijd opletten.

Hoe voorkomt u dat een robot uw baan inpikt?
Het zou mooi zijn als de robot steeds meer van ons werk kan overnemen. In de landbouw kunnen robots zeker bijdragen aan het optimaliseren en verduurzamen. Dus ik zie de bijdrage van robots als iets positiefs. Ik ben niet bang dat ze me ooit zullen vervangen. Er zullen toch altijd mensen nodig blijven die de robots als het ware blijven voeden en inzetten.

Wie is uw held op techniekgebied?
Als held uit de geschiedenis zou ik zeggen Leonardo da Vinci. Op alle gebieden vind ik hem een uitzonderlijk mens. Wie ik nu erg bewonder is Tesla-topman Elon Musk. Die man weet allerlei werelden compleet op zijn kop te zetten. Een jaar geleden werd zijn bedrijf nog zo goed als bankroet verklaard en kijk eens wat het nu waard is! Iedere autoliefhebber wil inmiddels nu in zijn Tesla rijden.

Welke technologische ontwikkeling baart u zorgen?
Eigenlijk niet een. Met iedere ontwikkeling kun je altijd twee kanten op, een goede en een slechte. Ik ga uit van het goede van de mens en kan mij bijvoorbeeld ook erg vinden in het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Ik ben oprecht benieuwd welke technologische ontwikkelingen de toekomst zal brengen.

Dilemma: de vleesindustrie diervrij maken of diervrije zuivel kunnen maken?
Zo min mogelijk dieren gebruiken in de voedselindustrie vind ik het belangrijkst. Dus als ik moet kiezen, dan kies ik voor de vleesindustrie geheel diervrij maken. Maar dit is puur gebaseerd op het feit dat in de vleesindustrie meer dieren worden gebruikt. Ik vind alle dieren even belangrijk en vind het gebruik van een melkkoe dus niet minder kwalijk dan dat van een vleeskip.

Beeld: Those Vegan Cowboys

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.