Zeven prikkelende vragen aan tech-topman Elon Musk, een van de rijkste mensen ter wereld. De antwoorden zijn ontleend aan uitspraken die hij de afgelopen jaren deed in andere media. 

Welke ontwikkeling baart uw zorgen?

Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de mensheid deze eeuw, op kunstmatige intelligentie na. Ik blijf dat maar benadrukken. Ik wil echt niet de onheilsprofeet uithangen, maar er komt een moment dat het uit is met de pret. Binnen de wetenschappelijke gemeenschap is iedereen het daarmee eens, op een enkele wappie na misschien. (Rolling Stone, 2017)
 

Wie is uw held op techniekgebied?

Ik bewonder wijlen Steve Jobs (Apple) om zijn perfectionisme en marketingvaardigheden. Maar stel dat ik aan het doodgaan ben met een zwarte coltrui aan, dan zou ik in mijn laatste ademtocht die coltrui uitdoen en hem zo ver mogelijk wegwerpen. (Denken als Elon Musk, 2018).


Durft u in een zelfrijdende auto te stappen?
Het is een feit dat autonome systemen vele malen beter zullen rijden dan mensen. Het aantal ongevallen per kilometer zal beduidend lager liggen. Over een jaar of drie zullen volledig zelfrijdende systemen technologisch al mogelijk zijn, verwacht ik. (GQ, 2015)

Mensen zijn zo ijdel te denken dat een computer nooit zo intelligent kan zijn als zij.

Voor welk probleem zouden ze nu eindelijk eens iets slims moeten uitvinden?

Ik maak me zorgen om het snel groeiende gebruik van fossiele brandstoffen (met name zeer vervuilend steenkool) voor het delven en gebruiken van bitcoins. Cryptomunten hebben heel veel goeds te bieden en ik geloof dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan, maar dat mag niet ten koste gaan van het milieu. (Twitter, 2021)


Waarin zal kunstmatige intelligentie (AI) altijd tekortschieten?

Tekortschieten? Ik denk dat mensen juist onderschatten waartoe AI in staat is. Men denkt dat AI een slim soort mens is, maar het wordt veel meer dan dat. AI zal nog veel slimmer zijn dan de allerslimste mens. Mensen zijn zo ijdel te denken dat een computer nooit zo intelligent kan zijn als zij. Maar dat is overduidelijk een misvatting. (The New York Times, 2017)


Zou u deel willen uitmaken van de eerste generatie mensen op Mars?

Het zal niet comfortabel zijn. Het is een lange reis en wie gaat, keert mogelijk niet levend terug. We zullen niemand dwingen om naar Mars te gaan. Het wordt alleen op vrijwillige basis. Toch hoop ik er ooit te wonen. (CNN, 2021)


Dilemma: bent u liever een topingenieur of een uitmuntende goochelaar? 

Elke tovertruc van enig niveau is niet te onderscheiden van technologie. (Twitter, 2021)


Foto: SpaceX

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.