recensie

Journalist Marcel van Roosmalen schreef jarenlang de mooiste minireportages voor De Ingenieur. In de vuistdikke bestseller Totaal is daarvan vrijwel niets terug te vinden. Dus, beste uitgever, gun ons een vervolgdeel: Totale Passie


Veel lezers van De Ingenieur zullen zich de rubriek Passie herinneren. Van 2014 tot 2020 zetten we op de laatste bladzijde van elke editie de schijnwerper op iemand die thuis een bijzondere passie voor techniek uitleefde. Een tiener die de halve Efteling had nagebouwd. Een pabo-docent die muziekinstrumenten maakte. Een verzekerings­agent die zijn vrije uren in de bouw van een LEGO-wereld stak.


Dansende Tesla

Of deelnemers aan de duurzame 'Elfwegentocht' (foto boven). Een citaat: 'Speciaal voor mij liet Harry de Tesla "dansen". Keiharde dance, de koplampen knipperden, de deuren gingen open en dicht. De belangstellenden die het zagen, twee passanten, vonden het schitterend.'

Passie voor techniek raakte in de rubriek steevast in de knoop met het onvermijdelijke menselijk tekort. De lezer voelde sympathie, maar vond de geportretteerde toch ook vaak een beetje sneu. Au: de enige twee belangstellenden voor de dansende Tesla, waren toevallige passanten. 


Gouden tijden

Op de redactie lazen we de stukken graag aan elkaar voor. Als daar tenminste nog tijd voor was, want vaak kwamen ze pas binnen als de drukpersen al warmdraaiden.

Vaste auteur was journalist en schrijver Marcel van Roosmalen. Zelf heeft hij mooie herinneringen aan de rubriek. In de krant NRC schreef hij niet zo lang geleden nog over de ‘gouden tijden’ dat hij maandelijks met fotograaf Elmer van der Marel op pad mocht voor De Ingenieur


Musthave

Met hooggespannen verwachtingen begon ik dan ook te lezen in Totaal, de monsterlijk dikke uitgave van Van Roosmalens ‘beste reportages’ en een ‘musthave voor alle fans’, waartoe ik mezelf ook reken en die direct naar de top van de bestsellerlijst schoot. Onderweg las ik een paar heerlijke portretten, over voetballers en politici. Pas op pagina 567 verscheen de eerste Passie. Ik plaatste er meteen een leeslintje. 

Het nog geen twee bladzijden lange stuk, een briljant portret van ‘de cockpitman’ uit Opperdoes, zou evenwel de enige Passie in het hele boek blijken. Hoe ik ook bladerde (een degelijk register ontbreekt): het zou bij de Opperdoezer zolderpiloot blijven.  


Totale passie

Wie dus graag al die oude Passies nog eens leest, kan beter het online digitaal archief van De Ingenieur raadplegen. Op community.kivi.nl/deingenieur zijn er een hoop na te lezen - voor wie er na achthonderd bladzijden Totaal nog geen genoeg van heeft. In het online archief ontbreken weliswaar de leeslintjes, maar u krijgt er een hoop liefdevolle portretten van goedwillende techniekliefhebbers voor terug.

Maar stiekem hoop ik dat uitgeverij Meulenhoff, gelet op het enorme verkoopsucces van Totaal, besluit tot een volgende uitgave, met alle portretten van techniekliefhebbers uit De Ingenieur. Noem de bundel Totale Passie en succes lijkt me verzekerd. 
 

Tekst: Pancras Dijk, hoofdredacteur
Foto: Elmer van der Marel

Totaal. Zijn beste reportages
Marcel van Roosmalen | 800 Blz. | € 29,99

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.