Beeldbuis

In Nederland zie je ze nauwelijks, maar in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staan ze overal: die oude huizen met balken en wit pleisterwerk ertussen. Wellicht niet ieders smaak, maar interessant blijft de vraag: waarom zien ze er zo uit?

Er is een Australiër voor nodig om het tot in detail uit te leggen. Shadiversity is het kanaal van Shad, een hyperactieve nerd die overduidelijk iets met de (Europese) middeleeuwen heeft. Hij presenteert dan ook vanzelfsprekend vanaf zijn eigen troon.

In dit filmpje gaat hij los op het wattle-and-daub-bouwen. In goed Nederlands: vitselstek. Shad heeft een wat eentonig beeld van ons continent en poneert de witte huizen met balken als ‘klassiek Europees’, maar dat is hem vergeven – wij zouden ook niet zomaar de architectonische regio’s van Australië kunnen onderscheiden.
 

Grondstoffen en stevigheid

Als hij uit de startblokken is, blijkt dat hij er wel veel van weet. Hij ratelt lekker door en haalt er van alles bij; van afwegingen in de keuze voor grondstoffen ten opzichte van de stevigheid tot erosie en de witte kleur.

Hij haalt ook een ander filmpje van hem aan, over waarom veel Middeleeuwse huizen rond zijn:
 


Ondanks het hoge tempo en het feit dat het meest interessante in beeld gebeurt op een klein subscherm, zijn de video's toch informatief en fijn om te kijken.

Shad is bovendien erg fanatiek en snel in het posten van nieuwe video’s en heeft een hele sectie over Game of Thrones. Hij zal dus vast nog weleens langskomen in deze serie.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.