Beeldbuis

Garage 54 is een soort Russische Top Gear met iets meer focus op de techniek van een auto. Net zoals het befaamde Britse programma astelt het programma belangrijke vragen waar iedereen wel eens aan heeft gedacht. Zoals: wat zou er gebeuren als je de zuigers van de motor van een Lada vervangt door houten exemplaren?

Goed, misschien is de vergelijking met Top Gear niet de allerbeste. Om te beginnen zijn filmpjes op het Youtube-kanaal van Garage 54 (Гараж 54) niet zo uitmuntend gemaakt. Bovendien zijn ze zeker niet zo heel goed nagesynchroniseerd, voor zover dat überhaupt mogelijk is (wat is er in vredesnaam mis met ondertiteling?!). Voor uw kijkplezier raad ik u aan om naar hartelust in de filmpjes vooruit te klikken, dat scheelt je minuten kijken naar niet heel fascinerend gebabbel. Maar dat alles draagt ook wel weer bij aan de Russische vibe.

Mafkezen

Waar de vergelijking overeind blijft, is dat een stel mafkezen met liefde voor auto’s hun gekste ideeën verwezenlijken. Het kanaal staat er vol met de meest idiote plannen (‘wat zou er gebeuren als ik op banden vol beton zou rijden?’ of ‘wat gebeurt er als je cola in je auto gooit?’) en sommige zijn aardig infantiel (wederom gaat de vergelijking met Top Gear op), maar houten zuigers… geef toe: je wilt toch weten wat er gebeurt!

Het begint al meteen mooi met een verhaal uit de oude doos. Een raar verhaal weliswaar, maar toch. De 'presentator’ vertelt dat hij zich herinnert dat vrienden van hem vroeger thuis kwamen op hun brommertje, de motor uit deden en ‘m daarna niet meer aan de praat kregen. Waarop ze de motor uit elkaar haalden en - gekkigheid! - iemand had houten zuigers in hun motor gedaan!

Misschien gaat er iets mis in de tenenkrommende vertaling, maar dit klinkt natuurlijk als een broodje aap. Aan de andere kant, dit was waarschijnlijk in de tijd van de Sovjet-Unie. Toen taxichauffeurs vuurtjes onder hun Lada’s stookten om de motor warm te houden terwijl ze op hun klant wachtten (heb ik wel eens gehoord). Belangrijke historici hebben er op gewezen dat het toen inderdaad lastig kon zijn om aan een nieuw onderdeel te komen.

15 seconden - misschien 20

Toch lijkt het vervolg van dit filmpje het bewijs dat houten zuigers zo beroerd werken dat het onwaarschijnlijk is dat een kameraad er destijds überhaupt op naar huis heeft kunnen rijden. Zelfs in Soviet Russia klinkt het ongeloofwaardig.
 


Overigens zijn de vrolijke Vladimirs van Garage 54 niet de enigen die hebben geëxperimenteerd met houten zuigers. Deze Amerikaan liet een kleiner motortje enige minuten erop draaien.
 


Nu we toch bezig zijn: zou een houten remschijf werken dan? Wat denken jullie?
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.