Vanaf vandaag, precies vier weken voor de verkiezingen, kan iedereen de Technologie Kieswijzer invullen van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). De uitkomst geeft een indruk van de standpunten van de verschillende politieke partijen over onderwerpen op het gebied van ICT en digitalisering.

 

Het is verkiezingstijd, dat zal niemand zijn ontgaan. De peilingen, talkshows en kieswijzers buitelen over elkaar heen. Ook bij De Ingenieur werken we hard aan onze Verkiezingsspecial in het aankomende novembernummer.

Hoe de verschillende politieke partijen aankijken tegen onderwerpen als online privacy, kunstmatige intelligentie en het gebruik van persoonlijke data, kan iedereen nu ontdekken door de Technologie Kieswijzer van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in te vullen.
 

Schuifjes omzetten

Bij zeventien onderwerpen kun je een van vijf schuifjes omzetten bij de stelling die het dichtst in de buurt komt bij jouw overtuiging. Aan het eind blijkt welke politieke partij het meest past bij jouw keuzes. Invullen duurt ongeveer tien minuten, maar wie doorklikt kan ook meer informatie lezen over een bepaald onderwerp.

 

Voorbeeld van een vraag in de Technologie Kieswijzer.

 

Kansen én bedreigingen

Digitalisering in de breedste zin van het woord is één van de belangrijkste onderwerpen van onze tijd, schrijft STT in een persbericht over de Technologie Kieswijzer. ‘De kansen en bedreigingen van de digitaliserende samenleving stonden de afgelopen tijd weer volop in het nieuws.’

Veel mensen hebben het over ChatGPT, of zijn er al druk mee aan de slag gegaan. Wat te doen met de mobieltjes van kinderen in het onderwijs; verbieden of omarmen? En wat te denken over digitale surveillance? Mag de overheid bij demonstraties de gezichten van deelnemers vastleggen? 
 

Niet voldoende kennis

Meer dan genoeg om over na te denken voor de politieke partijen, over wie soms de indruk bestaat dat er niet voldoende kennis zit over digitalisering. De technologie ontwikkelt zich vaak ook sneller dan de wetgevende macht kan bijhouden.

‘Wij vinden het van belang dat politici blijven nadenken over de impact van opkomende technologieën. Digitalisering heeft immers veel invloed op onze veiligheid, internationale verhoudingen en de werking van onze democratie’, aldus STT in het persbericht.
 

Dertigduizend 

Stichting Toekomstbeeld der Techniek heeft de Technologie Kieswijzer in 2021 gelanceerd. Toen is hij door bijna dertigduizend Nederlanders gebruikt. Voor de verkiezingen van dit jaar is hij flink geüpdatet.

Hier vind je de Technologie Kieswijzer 2023.

 

Openingsbeeld: bord met verkiezingsposters op het Museumplein in Amsterdam in 2017. Foto Depositphotos.  

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.