Hester Bijl mag zich gaan bezighouden met de implementatie van de nieuwe Wet Versterking Bestuurskracht. Of, zoals ze hem zelf liever noemt: de nieuwe Wet Verzwakking Concurrentiekracht.

Dit is mijn laatste column op deze plaats. Tot 1 november werkte ik in een technische omgeving als decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft; sindsdien ben ik toegetreden tot het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Dat leek me een mooi moment om een ander het woord te geven op deze pagina.

Onderwijs is in Leiden mijn grootste aandachtsgebied. Een van de eerste klussen in mijn nieuwe rol is de implementatie van de nieuwe Wet Versterking Bestuurskracht. Deze wet verdeelt de medezeggenschap over een belangrijk element van het hoger onderwijs, de onderwijs- en ­examenregeling, vanaf 1 september over meerdere partijen.

Veel extra werk dat voor een groot deel jaarlijks terugkeert, voor medewerkers die het door de groei qua studenten­aantallen toch al niet rustig hadden

Waar het bestuur vroeger alleen instemming nodig had van studenten en medewerkers vertegenwoordigd in de faculteits- en universiteitsraad, hebben nu ook opleidingscommissies (waar onder anderen studenten en medewerkers in zitten) instemmingsrecht gekregen. Daarnaast is het de bedoeling dat leden van de opleidings­commissie worden gekozen. Daarbij heeft de onderwijsinspectie net vastgesteld dat het functioneren van menige opleidingscommissie voor verbetering vatbaar is.

Op dit moment zijn de hoger onderwijsinstellingen hard bezig om de wet vanaf 1 september 2017 uit te voeren. Ze moeten een complex instemmings- en adviesproces ontwerpen, tientallen opleidingscommissies voorbereiden op hun nieuwe taak en verkiezingen organiseren voor opleidingscommissies.

Daarnaast moet het proces straks goed worden uitgevoerd. Als men namelijk geen instemming bereikt, dan komt de zaak voor bij een nationale commissie. Veel extra werk dat voor een groot deel jaarlijks terugkeert, voor medewerkers die het door de groei qua studenten­aantallen toch al niet rustig hadden.

Ik zie niet hoe dit leidt tot een versterkte bestuurskracht. Wel tot een verzwakte internationale concurrentiekracht

En wat levert het op? Als we het echt héél goed doen: behoud van onderwijskwaliteit. Tegen hogere kosten. Ik zie niet hoe dit leidt tot een versterkte bestuurskracht. Wel tot een verzwakte internationale concurrentiekracht, aangezien buitenlandse universiteiten die niet worden gehinderd door deze wet die tijd in verbetering van onderwijs en onderzoek kunnen steken.

 

Prof.dr.ir.drs. Hester Bijl is lid van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.