Blog

De recycle-douche is een prachtige uitvinding, maar gebruik ervan wordt vertraagd omdat we alleen met drinkwater mogen douchen. Hoe een kleine, sympathieke innovatie een heel systeem in opschudding brengt.

Door Marianne Heselmans

Zonder schuldgevoel lekker lang douchen. Dat kan al enige jaren met de in 2014 gelanceerde Upfallshower. Genieten van maar liefst 25 tot 36 liter water per minuut, terwijl de douche slechts 1,5 liter per minuut verbruikt. De UpfallShower verbruikt ook 70- 90 % minder energie dan een gewone douche. Het apparaat is een uitvinding van Rene Betgem, oprichter en eigenaar van een bedrijf gespecialiseerd in sauna’s en dat soort voorzieningen.

Caption

Het principe is eenvoudig, zo bleek op de Aquabeurs in Gorinchem. Na het inschakelen van het upcycle systeem worden de eerste liters water opgevangen in een klein reservoir. Vandaaruit wordt het water opgezogen en gepompt naar de douchekop. Een continu stroompje van 1,5 liter heet water (60°) houdt het circulerende water op temperatuur. Een ultravioletfilter reinigt het van bacteriën en een afspoelbaar filter van andere vervuilingen.

Iedereen dus zo’n douche kopen, zou je zeggen. Maar er zijn nog wel wat beren op de weg. Wie een speldenprik uitdeelt aan een bestaand technisch systeem, in dit geval de drinkwatervoorziening, die kan een dreun terug verwachten.

Hajé moest de douche weghalen, in openbare ruimtes mogen alleen douches staan die water van drinkwaterkwaliteit geven

De speldenprik kwam van hotelrestaurantketen Hajé. Die nam vorig jaar in zijn vestiging in Joure als  eerste hotel de Upfallshower in gebruik. Maar Hajé kreeg al gauw een brief namens de Inspectie voor Leefomgeving en Transport dat hij de douche moest weghalen, op straffe van een boete. Volgens de wet mogen in openbare ruimtes namelijk alleen douches staan die water van drinkwaterkwaliteit geven. Nu werd de kraan niet direct dichtgedraaid, de douche bij Hajé staat er nog steeds, en Upfallshower is in gesprek met de inspectie om hier een oplossing voor te vinden.

Als iedereen zo'n Upfallshower heeft kunnen drinkwaterbedrijven hun water niet meer goed leveren

Maar er is meer, Vitens voorziet op langere termijn een probleem voor het buizenstelsel. Als straks heel Nederland een Upfallshower heeft, wordt nog dermate weinig water afgenomen en is de doorstroming dermate gering, dat de druk op het leidingsysteem te laag wordt, zo zegt woordvoerder Sebastien Kraaijeveld van Vitens. Drinkwaterbedrijven kunnen hun drinkwater dan niet goed meer leveren.

Nu is daar ook wel weer een mouw aan te passen. Zo suggereert Bert Kruis van Xenz, de fabriek die de Upfallshower maakt, dat die druk met zogenoemde opvoerpompen wel goed is te krijgen. Hoogbouw hotels gebruiken zulke pompen al om de waterdruk op de vijftiende verdieping hetzelfde te houden als op de eerste verdieping.

Hoe ver staan we nu met die Upfallshower? De regelgeving wil niet dat we tijdens het douchen ons water hergebruiken, en het drinkwaterbedrijfsleven functioneert alleen goed als we lekker veel gebruiken. Met al die systeembeperkingen wordt het er voor uitvinders als Rene Betgem niet gemakkelijker op.

Toch gaat het best goed met de douche. Zo wil het ministerie van Defensie hem gaan gebruiken in Mali. Daar zijn al die systeembelemmeringen niet. Dus wie weet: de Upfallshower wordt hét Nederlands water- en energiebesparende product in het buitenland.  En dat helemaal zonder subsidies ontwikkeld.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.