Gebruik van de warmte van het chemisch bedrijf Huntsman door de industriewaterfabriek van Evides levert een besparing van 15 kton CO2.

Evides Industriewater levert volledig gedemineraliseerd water voor de procesindustrie die er vervolgens hogedrukstoom van maakt. Voor het zuiveringsproces moet het water, afkomstig uit het Brielse Meer, minstens 5 °C zijn, dus het wordt in de winter door Evides soms opgewarmd.


1800 kuub per uur

Het toeval wil dat de Evidesfabriek in het Botlekgebied op hetzelfde terrein is gevestigd waar het chemiebedrijf Huntsman de grondstof voor polyurethaan produceert, met een overschot aan warmte. Evides gebruikt die nu via een warmtewisselaar om zijn eigen waterstroom van 1800 m3/h een paar graden in temperatuur te laten stijgen. Ook de bedrijven die het industriewater afnemen profiteren ervan: ze hoeven het water iets minder te verhitten om er stoom van te maken. Op zijn beurt hoeft Huntsman dankzij de warmtekoppeling vooral in de zomer minder te koelen. In totaal levert de warmte-uitwisseling een energiebesparing waarmee jaarlijks 15 kton minder CO2 wordt uitgestoten.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.