EUREKA

De Oostenrijkse start-up Fontus heeft een waterfles ontwikkeld die zichzelf vult door de in de lucht aanwezige waterdamp te laten condenseren en op te vangen.

Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer water het systeem produceert. Volgens Fontus kan de waterfles tot 0,5 l schoon drinkwater per uur produceren – ideaal voor fietsers, wandelaars en mensen die in gebieden leven met slechte toegang tot schoon drinkwater.

Hydrofoob

Het systeem werkt met een ventilator die lucht aanzuigt en langs een serie gekoelde oppervlakken laat stromen. Hierdoor condenseert het water uit de lucht en vormen zich waterdruppels. Doordat de gekoelde oppervlakken hydrofoob zijn, glijden de waterdruppels eraf en de waterfles in. Die heeft ook een reservoir om de normaal in drinkwater aanwezige mineralen toe te voegen.

De ventilator en het koelsysteem worden elektrisch aangedreven door zonnecellen. Een filter houdt stof, insecten en andere vervuilingen buiten. Fontus heeft onlangs subsidie ontvangen van de Oostenrijkse overheid om het systeem verder door te ontwikkelen en is van plan deze maand via een crowdfundingcampagne geld op te halen om twee modellen in productie te nemen.

Fiets

Dit zijn de losse waterfles Airo en de Ryde, die specifiek is bedoeld voor gebruik op de fiets.

Bij de Airo zitten de ventilator, het koelsysteem en het filter in de hoge dop van de waterfles ingebouwd. Deze dop heeft een aantal luchtopeningen langs de zijkant. Het zonnepaneel is flexibel en zit met klittenband om de fles heen geklemd. Om water te produceren moet het zonnepaneel los worden gemaakt en in de zon gelegd of achterop een rugzak bevestigd.

Bij de Ryde zit de waterfles in een vaste behuizing geklemd met daarin alle techniek en vast gemonteerde zonnepanelen. Dit systeem is met klittenband aan de stang van het fietsframe te bevestigen.

 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.