Blankesteijns Beeldbuis

Waterslag en stoomexplosies worden op een aantrekkelijke manier uitgelegd in een video, geïllustreerd met simpele demonstraties. Hetzelfde geldt voor kwel, de vorming van ‘sinkholes’ en talloze andere problemen in de civiele techniek. En wat dacht je van de ruimtelift of van zoiets laagbijdegronds als met stoel en al achterover vallen?

Veel lezers zullen net als ik als kind hebben gespeeld met de kraan in het ouderlijk huis. Als je die snel genoeg dicht wist te draaien galmde er een klap door het huis die overal en nergens vandaan leek te komen.

 

Leraar natuurkunde

Met een beetje geluk kreeg je later een leraar natuurkunde die kon uitleggen wat daar aan de hand was. Grady Hillhouse had zo’n leraar kunnen zijn. De persoonsbeschrijving op zijn YouTube-kanaal vermeldt alleen dat hij civiel ingenieur is maar zijn filmpjes verraden niet geringe didactische kwaliteiten.

Via de camera spreekt hij je toe in een rustig tempo, in glasheldere taal. Als het nodig is, last hij een eenvoudige doch functionele animatie in terwijl hij buiten beeld doorpraat. Zo komen we te weten dat een waterleiding met een doorsnede van een meter en een lengte van 100 km een hoeveelheid water herbergt die even zwaar is als tien goederentreinen. Draai je in één keer de kraan dicht, dan knalt deze megatrein op een betonnen muur en zal waarschijnlijk ergens in het systeem iets bezwijken.

Een vast onderdeel is een experiment, goed bedacht en glashelder in beeld gebracht. In dit geval een kunstmatig verlengde pvc-waterleiding met een hefboomkraan die lekker snel dichtgeklapt kan worden. Een manometer laat het effect zien en een grafiek zet dit kracht bij, ook als klapverzachtende maatregelen zijn genomen.

 

Tientallen onderwerpen

Zo geeft Hillhouse een fijn overzicht van verschijnsel, oorzaken en oplossingen, behalve bij waterslag doet hij dat ook bij stoomexplosies, ‘sinkholes’, catastrofale kwel onder dammen of dijken en tientallen andere onderwerpen uit de civiele techniek. (Meer na drie video’s.)

Hillhouse loopt al sinds 2007 mee en zijn video's zijn al meer dan 18 miljoen keer bekeken. Veel van zijn filmpjes worden tegenwoordig gesponsord; hopelijk levert hem dat een fatsoenlijk inkomen op.

Een disclaimer op zijn kanaal zegt dat zijn werk ‘alleen voor amusement’ bedoeld is. Daar zal wel een juridische reden voor zijn, maar laat hier gezegd zijn dat eventuele bescheidenheid geheel onterecht is. Maar vermaak kan hij wel degelijk bieden, met hieronder een onderwerp uit de science fiction en een ander uit de kantoorpraktijk van alledag:

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.