Komend weekend kan iedereen die dat wil weer een kijkje nemen achter de schermen bij allerlei bedrijven, instituten en musea, in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Een kleine greep uit het techniekgerelateerde aanbod.

Allereerst pakt de TU Eindhoven uit met het Science Festival. Daar worden presentaties gegeven over onderzoek, variërend van zichzelf reparerende hartkleppen tot huizen die meedenken met hun bejaarde bewoners. Verder geven studententeams demonstraties van onder meer een auto die op mierenzuur loopt en voetballende robots.

Op zondag 8 oktober opent bovendien het op de campus gevestigde energie-instituut DIFFER zijn deuren. Onder meer is dan de Fusion Road Show bij te ­wonen, waarin met spectaculaire experimenten de basics van kernfusie worden ­uitgelegd.
 

Zelf lassen

In Enschede kunnen techniekfanaten op 7 oktober ­terecht bij het TkkrLab, dat doorlopend workshops houdt voor wie aan de slag wil met de ­minicomputer Arduino of de programmeertaal Scratch. En in Harderwijk laat het Be­levingscentrum Wetenschap en Technologie kinderen huishoudelijke apparaten slopen en kennismaken met robots en virtual ­reality. In hetzelfde pand is de Techniek ­Academie gevestigd, waar bezoekers vanaf twaalf jaar zelf mogen lassen.
 

Inspirerende ingenieurs

Ook KIVI doet mee aan het weekend: op 8 oktober vertellen van 10.00 tot 16.00 uur dertien inspirerende ingenieurs waar ze zich mee bezighouden. Op het programma staan onder meer Diederik Samsom, die het zal hebben over nieuwe vormen van energie­opwekking, Allard van Hoeken van The Ocean Cleanup, en Rick Scholte, die dit jaar de Prins Friso Ingenieurs­prijs won. (Lees: 'Geluidsjager Rick Scholte wint Prins Friso Ingenieursprijs'.)

Plaats van handeling is het KIVI-­gebouw aan de ­Prinsessegracht in Den Haag. Inschrijven kan hier, maar op het moment zijn er wel alleen nog staanplaatsen beschikbaar.

Zie www.hetweekendvandewetenschap.nl voor meer informatie over het programma.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.