Gisteren werd bekend dat twee grote zonneparken subsidie krijgen. Daardoor volgend jaar de bouw beginnen. Een park bij Vlissingen van 50 MW en een park in Hoogezand-Sappemeer van 103 MW verbreken records die pas een maand terug gezet waren.

Het park in Vlissingen zal het snelst af zijn; volgens de planning staan de 140.000 panelen eind volgend jaar klaar om energie te leveren. De zonnepanelen komen op palen te staan op een industrieterrein bij het Zeeuwse Vlissingen. Schapen gaan het gras eronder kort en gezond houden.

Groningen heeft al langere tijd plannen voor een megapark. Onlangs gaf de gemeente Hoogezand-Sappemeer al aan akkoord te zijn en nu wordt duidelijk dat het ook financieel te bolwerken valt. Het Zeeuwse park kost 40 miljoen euro, het park in Groningen 90 miljoen euro.
 

Goedkoper

Zonnepanelen worden steeds goedkoper, waardoor zelfs in het relatief vaak bewolkte Nederland deze parken winstgevend kunnen worden. Het park bij Vlissingen zal het grootste gedeelte van de stroom verkopen aan bedrijven die willen vergroenen.

De laatste tijd komen veel gemeenten met plannen voor een groot zonnepark. Naast Vlissingen en Hoogezand-Sappemeer willen Delfzijl en Lelystad ook grote parken bouwen. Dat komt mogelijk doordat zonnepanelen niet zo controversieel zijn als windparken, die regelmatig weerstand oproepen van omwonenden. Zonneparken hebben als nadeel dat ze veel ruimte innemen voor relatief weinig opbrengst. Maar zolang er ruimte is op braakliggend terrein is dat geen probleem.
 

Beeld: GrüneFraktionBayern

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.