De Aurea-technologie van de Wageningen Universiteit en Royal HaskoningDHV zuivert afvalwater van microverontreiniging zoals medicijnresten, hormonen en gewasbeschermingsmiddelen.
Bureau: Royal HaskoningDHV
Project: Aurea
Dit is een van inzendingen voor De Vernufteling 2024. Van 14 tot en met 24 mei 2024 kunt u stemmen op uw favoriet. Een overzicht van alle inzendingen vindt u hier.
Jaarlijks komt minstens 190 ton medicijnresten via het riool in het oppervlaktewater terecht. De huidige rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze niet goed verwijderen.
Onderzoekers van Wageningen University & Research en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV ontwikkelden daarom de Aurea-technologie. Deze kan naast medicijnresten ook andere microverontreinigingen aan, zoals hormonen en gewasbeschermingsmiddelen.
Dit soort watervervuiling kan bij vissen en watervlooien gedrags- en geslachtsverandering veroorzaken. Uiteindelijk kan dat ook leiden tot schade aan de volksgezondheid.
Biologische filtratie
In rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) breken micro-organismen de biologisch afbreekbare stoffen af. Bij de Aurea-technologie ondergaat het water daarna een biologische actiefkoolfiltratie gevolgd door een milde ozonisatie – een oxidatie met ozon. Het is een duurzame variant op de conventionele, niet-biologische actiefkool- en ozonbehandeling.
Actief kool is een voorbehandelde koolstof, die door adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden. De koolstof moet dan wel op gezette tijden worden gereactiveerd. Daarbij verwijdert men de onzuiverheden door verhitting. ‘Dat kost energie en bovendien gaat 15 tot 20 procent van de kool erbij verloren’, zegt projectleider Arnoud de Wilt van RHDHV.
Microverontreinigingen
Bij de Aurea-technologie hoeft de actiefkool niet te worden gereactiveerd. In plaats daarvan breken gespecialiseerde micro-organismen die op de kool nestelen een aanzienlijk deel van de microverontreinigingen af. Ook maken ze de ozonisatie efficiënter. ‘We hebben de omstandigheden in de actieve kool ideaal gemaakt voor deze micro-organismen’, zegt De Wilt. ‘Dan komen ze vanzelf, al kunnen we ze ook enten.’
Aurea werkt beter dan vergelijkbare technologieën en vermindert de CO2-uitstoot met een factor twee tot vier. De eerste full-scale Aurea-installatie wordt momenteel gebouwd op rwzi Zeist, door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Foto: Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.