Blankesteijns Beeldbuis

Een hobbyïst zet de verjaardag van de Apple II luister bij door een op schaal verkleind exemplaar te bouwen dat echt werkt.

Het is deze maand 40 jaar geleden dat de Apple II op de markt verscheen, de eerste betaalbare computer voor particulieren en het product dat Apple als computerbedrijf op de kaart zette. Het YouTube-kanaal Tested, mede opgericht door Mythbuster Adam Savage, haalt een 'maker' voor de camera, Chris Larkin, die een werkende miniatuurversie heeft gemaakt, te bedienen met een bluetooth-toetsenbord. Om te laten zien hoe makkelijk het is, bouwt Tested meteen even een kopie.


Juiste kleur

Hoewel charisma niet het sterkste punt is van Larkin, spat het plezier ervan af, onder andere door de aandacht voor detail. Zo heeft Larkin de powerknop op de juiste plaats gemonteerd en heeft hij verf gevonden in precies de juiste kleur. Dat plezier vind je ook terug in een detail dat niet klopt: omdat het beeldscherm twee video-inputs toeliet, kon Larkin het niet laten een tulpconnector aan de achterkant te maken. Nu kun je op de micro-Apple II ook tv kijken. De maker overweegt een usb-poort om ook een joystick te kunnen aansluiten.

Tested is een kanaal voor sleutelaars en het is daarom vermakelijk in de commentaren te duiken. Er is veel bewondering ('Ik wil er een', 'Stuur hem aan Steve Wozniak') maar ook pittige kritiek. Sommige kijkers nemen er geen genoegen mee dat het miniatuurtoetsenbord niet werkt, andere vinden de demonstratie van de game Prince of Persia op het scherm niet overtuigend. De kwaliteit van het soldeerwerk wordt in twijfel getrokken en er zijn terechte aanmerkingen op beeld en geluid van de video zelf.


Zelf aan de slag

Wie vindt dat het model anders had gemoeten kan daar zelf voor zorgen trouwens want Chris Larkin heeft alle informatie op GitHub gezet, van de 3D-modellen via de elektronische componenten tot en met de software, en iedereen mag alles aanpassen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.