Eureka

In talloze industrieën moeten werk­nemers langdurig staan of lastige houdingen aannemen, zoals bukken of knielen. Hierbij zijn de spieren continu aangespannen, wat kan leiden tot rug-, knie- of schouderklachten. De Chairless Chair, een uitwendig mechanisch skelet (ofwel exoskelet), moet daar iets tegen doen.

De ‘stoel’ bestaat uit twee scharnierende framedelen die met een zitvlak vanaf de billen tot aan de grond lopen. De framedelen – een per been en hydraulisch bekrachtigd – zijn verbonden met een hesje dat met banden wordt bevestigd rond de bovenbenen, het middel, de schouders en de schoenen van de gebruiker.
 

Getest in de autoindustrie

De gebruiker kan met het exoskelet onbelemmerd rondlopen. Vervolgens kan hij of zij op elk gewenst moment een zittende positie aannemen, bijvoorbeeld om montagewerkzaamheden te verrichten. Met een druk op de knop blokkeert het mechaniek en blijft het in een vaste, stabiele houding staan. De gebruiker kan dan de spieren ontspannen en op het ­zitvlak leunen. Door op te staan, deblokkeert het frame. De twee framedelen zijn instelbaar voor verschillende lengtes en hebben per been een draagvermogen van ongeveer 100 kg.
 


De Chairless Chair is in Zwitserland ontwikkeld door ontwerpbureau Sapetti voor Noonee. Deze start-up bracht het exo­skelet onlangs op de markt na praktijktesten met werknemers binnen de autoindustrie, waaronder bij Audi, Seat, Skoda en BMW.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.