In afgelegen of gevaarlijke gebieden is snelle en makkelijke communicatie belangrijk. Met een speciale schoen is het nu mogelijk om berichten te sturen, door alleen je teen te bewegen.

Op sommige werkplekken is efficiënte communicatie noodzakelijk – bijvoorbeeld als je op een olieplatform of op een groot bouwterrein werkt. Wanneer er een noodgeval is in zo’n gebied, moeten aanwezigen snel en makkelijk kunnen communiceren.

‘Traditionele persoonlijke veiligheidsuitrusting is passief’, zegt Mathieu Destrian, CEO van de start-up Intellinium in een persbericht. ‘Zulk materiaal kan niet autonoom verbinding maken met afgelegen plekken zonder een smartphone, of snel genoeg reageren tijdens een noodsituatie.’

 

Handsfree 

Daarom ontwikkelde het bedrijf een speciale schoen, waarmee de drager handsfree kan communiceren. ​Aan de binnenkant van de schoen zit een sensor, die in verbinding staat met een draadloze module. Door tegen de sensor te drukken met je grote teen, stuurt de schoen via het draadloze netwerk een signaal naar de schoenen van collega’s. De sensor bevindt zich aan de bovenkant, zodat hij niet per ongeluk geactiveerd wordt tijdens het lopen.

 

Morsecode

Dragers ontvangen de signalen als pieptonen, die kort of lang kunnen zijn; de schoen communiceert dus via een soort Morsecode. Op deze manier kunnen twee dragers heen en weer 'piepen': persoon A stuurt een lange pieptoon naar persoon B om aan te geven dat ze moeten evacueren, en persoon B reageert met twee korte pieptonen om de ontvangst te bevestigen. De dragers moeten deze speciale Morsecode wel eerst even leren.

De pieptonen hebben een volume van 80 dB. Daarnaast geeft de schoen ook trillingen af, mocht de drager het geluid niet opmerken. Voor extreme gevallen, zoals een gebroken voet, heeft de schoen nog een tweede sensormembraan aan de buitenkant.
 

Locatie

De schoen heeft ook ingebouwde sensoren, die meteen de locatie van de drager doorgeven na een harde val. ‘We transformeerden een simpele werkschoen tot een slim apparaat dat de reactiesnelheid op beroepsongevallen verhoogt’, zegt Destrian. Sierra Wireless en Intellinium presenteerden de schoen op het Mobile World Congress, dat deze week plaatsvond in Barcelona.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.