Experts op het gebied van DNA-manipulatie noemen het onverantwoord om op dit ogenblik genetisch veranderde baby’s te creëren. ‘We moeten eerst weten of het veilig is, en er is brede maatschappelijke overeenstemming nodig over de wenselijkheid ervan’, aldus een verklaring. Een totaal verbod willen de genetici niet.

De oproep werd gedaan tijdens de International Summit on Gene Editing deze week in Washington  DC, zo blijkt uit verslagen in Amerikaanse media.

Met nieuwe technieken zijn de mogelijkheden om DNA selectief te veranderen enorm toegenomen. En dat betekent dus ook het DNA in menselijke eicellen, sperma, of embryo’s, dat wil zeggen in de menselijke kiembaan.

De genetici noemen onderzoek naar ingrijpen in dit type menselijke cellen op laboratoriumschaal noodzakelijk. Alleen zo kan de techniek worden verbeterd en getoetst. ‘Maar deze gemodificeerde cellen mogen we niet gebruiken om er een zwangerschap mee tot stand te brengen', aldus woordvoerder David Baltimore van het California Institute of Technology en Nobelprijswinnaar.

Nieuwe DNA-technieken, met name de zogeheten CRISPR-Cas methode, zou het mogelijk maken om het DNA te corrigeren dat erfelijke ziekten als sikkelcelanemie (bloedarmoede) of taaislijmziekte veroorzaakt. Maar de techniek opent ook andere mogelijkheden om het DNA van baby’s ‘te ontwerpen’, vandaar de roep om een maatschappelijk debat en regulering. Tegelijkertijd willen de wetenschappers voorkomen dat de in hun ogen veelbelovende mogelijkheden te zeer worden beknot.

Er is een comité samengesteld van wetenschappers en bioethici uit de Verenigde Staten en diverse andere landen, waaronder China en het Verenigd Koninkrijk. Dit Human Gene-Editing Initiative zal met een uitgebreidere studie over het onderwerp komen en aanbevelingen doen voor richtlijnen.

Wereldwijd hebben veertig landen kiembaangentherapie verboden, waaronder Nederland. Dat verbod geldt niet zo strikt in landen als de VS, China en het Verenigd Koninkrijk, waar ook het meeste onderzoek naar kiembaangentherapie wordt gedaan.

Lees meer over de CRISPR-Cas methode of bekijk de video hieronder.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.