Eureka

Een paar extra robotarmen biedt een hoop praktische toepassingen. Japanse onderzoekers ontwikkelden Jizai Arms om de sociale interactie tussen digitale cyborgs te onderzoeken.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Met Jizai Arms kan een menselijke gebruiker tot drie paar robotarmen meedragen en besturen. De armen zijn individueel te koppelen aan een basisstation, dat op de rug wordt gedragen en aan het bovenlichaam wordt vastge­gespt.

De universiteit van Tokyo, in samenwerking met het Information Somatics Lab, het Research Center for Advanced Science and Technology en het Yamanaka Lab, richtte zich in eerste instantie op de esthetiek van de robotarmen en hoe mensen daarmee omgaan.


Digitale cyborgs

Deelnemers aan het onderzoek, die hiermee een eerste stap zetten richting digitale cyborgs, konden onderling de robotarmen uitwisselen en de besturing van elkaars robot­armen beïnvloeden.Samensmelten met machine

Jizai Arms is nog niet uitontwikkeld tot een praktisch inzetbaar systeem. De onderzoekers laten ook weinig los over de precieze mogelijkheden ervan. Tijdens het onderzoek ging de aansturing nog handmatig op afstand door de armen van een schaalmodel mee te bewegen met de bewegingen van de gebruiker.

In de toekomst moet de gebruiker dit zelf kunnen doen. Jizai Arms maakt onderdeel uit van het project Jizai Body dat erop is gericht mensen te laten samensmelten met machines, zowel robotica als kunstmatige intelligentie.


Extra set robotarmen

Het MIT in de Verenigde Staten werkt ook al een aantal jaren aan de ontwikkeling van supernumerary robotic limbs, ofwel een set extra robot­armen. De Amerikaanse onderzoekers richten zich meer op praktische toepassingen, zoals ondersteuning bieden bij het uitvoeren van complexe taken, menselijk gewicht compenseren bij het werken in oncomfortabele posities of helpen balanceren tijdens het lopen. 

De toepassingen lopen uiteen van bouwplaatsen en industriële omgevingen tot revalidatie en het ondersteunen van ouderen. Toepassingen waarnaar zeker in vergrijzend Japan steeds meer vraag naar zal zijn.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: JST Erato Inami Jizai-Body Project/Kazuaki Koyama

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.