Wifi-systemen leveren snel internet, maar kosten ook relatief veel stroom. De batterij van apparaten verbonden met wifi lopen relatief snel leeg. Onderzoekers van de University of Washington bedachten een wifi-systeem dat duizend keer zuiniger is en nog steeds behoorlijk snel.

Om zo'n zuinig wifi-netwerk te maken koppelden de onderzoekers het analoge en digitale deel van het systeem los. De chips die bijvoorbeeld de ontcijfering van een signaal verwerken zijn namelijk ontzettend zuinig, terwijl de analoge radiofrequentie-ontvangers veel stroom nodig hebben. De onderzoekers maakten een speciale router, die in staat is om 'passieve wifi-signalen', zoals zij ze noemen, op te vangen. Dat zijn signalen die afkomstig zijn uit backscatter, de reflectie van wifisignalen. Die zwakke straling kost minder energie waardoor het wifisysteem efficiënter kan werken. De router zendt ook de signalen uit, waarbij deels de analoge technologie gebruikt wordt. Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers speciale zender/ontvangers die het wifi-signaal van de router digitaal maken en de informatiepakketjes naar apparaten op het netwerk sturen. De apparaten 'vertalen' het analoge deel van het signaal naar digitaal en sturen daarna een volledig digitaal pakketje naar een laptop of smartphone. Die kunnen zulke pakketjes zonder moeite uitpakken.

Internet of things

Doordat het systeem geen analoge radiofrequentietechniek gebruikt, gaat het stroomverbruik op laptops of smartphones drastisch omlaag. De onderzoekers denken dat het verbruik van enkele milliwatt naar een paar microwatt kan gaan - een factor duizend minder. Het systeem kan ook uitkomst bieden voor het internet of things, waarbij tientallen sensoren constant met het internet verbonden zijn. Voor die sensoren is minimaal stroomverbruik een must.

Het maken van zo'n wifi-systeem is niet eenvoudig. Het vereist een router of wifi-ontvanger die ook werkt in situaties waar veel interferentie is. Dat is een zwak signaal, terwijl de router zelf een sterk signaal uitzendt. De huidige generatie routers kan dan ook niet dat soort signalen opvangen, maar de onderzoekers bouwden een experimenteel apparaat dat goed werkt.

Langzaam

Nadeel van de zuinige verbinding is dat hij aanzienlijk langzamer is dan gangbaar wifi. De maximumsnelheid in de tests van de onderzoekers bedroeg 11 megabit per seconde. Hoewel dat inderdaad minder is, is het nog steeds een bruikbare internetsnelheid. Andere verbindingen, zoals Bluetooth, zijn veel slomer.

Het paper over het passieve wifi wordt half maart gepresenteerd op het USENIX Symposium.

Lead image credit: University of Washington

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.