De winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards zijn bekend. Vooral initiatieven die samenwerking in de hele bouwketen tot stand brengen, van opdrachtgever tot installateur, scoorden hoog.


Juryvoorzitter Anke van Hal

De Duurzame Partners Haarlemmermeer, het convenant Duurzaam Bouwen Noordoost Brabant, woningcorporatie de Alliantie (Amsterdam-Gooi-Almere), het bouwbedrijf Nieuwenhuijzen Daandels uit Uden, de gemeente Tilburg en de ketensamenwerking Groot Onderhoud (regio Utrecht) waren de winnaar in de zes categorieën die voor de prijs waren bedacht. ‘Het is fantastisch wat er allemaal al gebeurt’, aldus juryvoorzitter Anke van Hal, hoogleraar Duurzaam Bouwen.
Tijdens haar ‘inspiratielezing’ bij de prijsuitreiking in de tot bedrijfs- en conferentiecentrum omgebouwde stoomfabriek Deprez in Tilburg, signaleerde zij dat er al vaak is geroepen dat de bestaande bouw een energie-innovatieslag nodig heeft. ‘Maar als we niet leren waarom het nog onvoldoende is gelukt, dan zullen we opnieuw falen.’ Ze benadrukte bewoners/eigenaars vooral niet met een opgeheven vingertje over klimaat en duurzaamheid te benaderen, maar in te spelen op hun diepere wensen. ‘Bij sommigen is dat inderdaad duurzaamheid, maar bij anderen is dat een veel prettiger woonklimaat bij gebruik van een warmtepomp met vloer- en wandverwarming, of en lage energierekening.’
De prijswinnaars die met een filmpje werden gepresenteerd, straalden die les ook duidelijk uit. Duurzaam bouwen slaagt alleen als de bewoners of de gebruikers het als een kwaliteitsverbetering ervaren. ‘Mensen veranderen alleen als ze er het voordeel van zien’, aldus Van Hal.
Verder viel op dat het gebruik van duurzame materialen de laatste tijd veel meer aandacht krijgt dan alleen het energiegebruik, en dat bij alle projecten de standaard zo goedkoop mogelijk de opdracht uitvoeren-aanpak is losgelaten. Aannemers krijgen ruimte zelf invulling te geven aan de geformuleerde opdracht, en samenwerking binnen de hele bouwketen blijkt veel meer op te leveren dan alleen het maken van onderlinge afspraken.
De initiatiefnemers van de prijs kondigden aan dat over twee jaar een nieuwe prijzenronde volgt.
Meer informatie op de website Nederlandse Duurzaam Bouwen Award.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.