Eureka

Wie niet van skiën of snowboarden houdt, kan tijdens de wintersport kiezen voor een alternatief. De Oostenrijke start-up Bobla introduceert een nieuw type recreatievoertuig om in de sneeuw te gebruiken.

De elektrisch aangedreven Bobsla is een kruising tussen een sneeuwmobiel en een slee. De bestuurder zit, net als in een kartwagentje, heel laag bij de grond. En dat vergroot het gevoel van snelheid.


Elektromotor

De Bobsla heeft een gladde neus die soepel over de sneeuw glijdt en aan de achterkant zitten twee rubberen rupsbanden. Deze worden apart van elkaar aangedreven door een elektromotor.

De bestuurder bedient de motoren met een hendel aan weerszijden van de stoel. Door de ene rupsband sneller te laten draaien kun je bochten maken. De Bobsla is al door diverse wintersporters getest. Volgens Bobsla-bedenker Sergey Ignatyev is het vooral het stuursysteem dat het rijden op deze gemotoriseerde bobslee zo leuk maakt.


Boven de 40 km/u wordt het eng

‘Door de directe controle die je over de rupsbanden hebt, in combinatie met de gladde neus accelereert de Bobsla heel snel. Dat maakt snel kunt afremmen en goed kunt driften in de sneeuw. In twee tot drie seconden zit je op maximumsnelheid. Voor commercieel gebruik is de snelheid begrensd op 30 kilometer per uur. En dat voelt sneller dan je denkt.

‘Boven de 40 kilometer per uur vonden de testrijders het eng worden’, zegt Ignatyev. De Bobsla is in de eerste plaats ontwikkeld voor het toerisme. Zowel voor individueel gebruik als om races mee te houden.


Uitneembare batterijen

Om van de volle Bobsla-ervaring te genieten is volgens Ignatyev heb je slechts een vlakke strook sneeuw van 50 tot 100 meter lang. De batterijen zijn uitneembaar en uitwisselbaar, waardoor de Bobsla’s niet stil hoeven te staan voor het opladen.

De eerste vloot aan Bobsla’s is dit wintersportseizoen te huur in het Oostenrijkse wintersportgebied Obergurgl-Hochgurgl. Een kwartiertje sneeuwpret kost 20 euro. Volgens Ignatyev is de Bobsla ook al getest op andere ondergronden en is er in zomer net zo veel plezier mee te beleven.


Foto: Bobsla

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.