Het Nederlandse bedrijf Save Plastics heeft een woning ontworpen waarvan grote delen zijn gemaakt van afvalplastic. De woning is ook nog eens makkelijk te verplaatsen en zelfvoorzienend qua warmte en elektriciteit. De conceptwoning wordt vrijdag gepresenteerd bij de opening van de manifestatie Arnhem Plasticvrij?

Veel laagwaardige plastics, zoals de verpakkingsplastics polyetheen en polypropyleen, eindigen na eenmalig gebruik op de vuilstort, of in de verbrandingsoven. Doodzonde, vindt Save Plastics. Daarom maakt het Arnhemse bedrijf al dertig jaar lang nuttige producten van afvalplastic, zoals schuttingen, straatmeubilair en onderdelen van bruggen.

Nu komt het bedrijf met een woning waarvan onderdelen van dit afvalplastic zijn gemaakt. Het gaat vooralsnog alleen om de buitenmuren, planken in de isolatie van de wanden, en de vlonderplanken op het terras. ‘Hoe groot het percentage plastic precies is, laten we nu berekenen. Maar het is een flink deel van de woning’, vertelt initiatiefnemer Bram Peters van Save Plastics.
 

Veilig gebruik

De gebruikte kunststoffen polyetheen en polypropeen zijn vooral afkomstig van verpakkingen van levensmiddelen. Het zijn volgens Peters materialen die niet uitlogen en dus veilig in een woning gebruikt kunnen worden. ‘Maar omdat we streven naar een veilige en comfortabele woning, nemen we het zekere voor het onzekere en gebruiken we aan de binnenkant van de woning geen hergebruikt plastic. Daar ziet de bewoner enkel mooie materialen als hout of gips.’
 

Vijftig jaar

Het bedrijf denkt dat het hergebruikte plastic vijftig jaar mee kan. ‘Maar misschien wel langer’, zegt Peters. Volgens wetenschappelijk onderzoek is het plastic tot negen keer opnieuw te smelten zodat het een nieuwe bestemming in de bouw kan krijgen. ‘Dat betekent dat je elke keer het gebruik van ander materiaal, zoals hardhout of aluminium, voorkomt.’

Uv-licht is de enige vijand van het hergebruikte kunststof. Na langere tijd aan zonlicht blootgesteld te zijn, kunnen op moleculair niveau de polymeerketens beschadigd raken, waardoor het materiaal op den duur bros wordt. Om dit te voorkomen voegt Save Plastics aan het hergebruikte plastic een zogeheten uv-stabilisator toe. Dit additief geeft het materiaal ook zijn lichtgrijze kleur.



Complete woning

Save Plastics heeft een modulaire unit ontworpen die precies op een vrachtwagen past. Voor de stevigheid zit in zo’n unit een kooi van staal; de onderdelen van hergebruikt plastic worden nog niet of nauwelijks constructief belast.

Koppel je drie van deze units aan elkaar, dan heb je de complete woning. Die is overigens zoveel mogelijk zelfvoorzienend gemaakt. De verwarming van de lucht en het water gaat elektrisch, met stroom die komt van zonnepanelen. Om dit mogelijk te maken is de woning extreem goed geïsoleerd. De wanden zijn dik en bestaan uit meerdere lagen. Van binnen naar buiten: gips, onbehandeld vurenhout, hennep óf gerecycled textiel, en dan het hergebruikte plastic. Om de donkere dagen in de winter te kunnen overbruggen, is energiebuffering aan boord in de vorm van een grote accu en een warmtevat.
 

Gezin

Om dit nieuwe type woning in de praktijk te testen, wil Peters er zelf in gaan wonen met zijn gezin. ‘We willen weten welke problemen je tegenkomt als je hem echt gaat bouwen en je erin gaat wonen. Is het comfortabel wonen, kun je voorzien in je energiebehoefte?’ Het bedrijf is met de gemeente Arnhem in overleg om een geschikt stukje grond te vinden om de woning neer te zetten.
 

Beeldmateriaal Save Plastics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.