Eureka

Het Amerikaanse CycleWing heeft een stokoud idee uit de mottenballen gehaald en opgepoetst. De start-up ontwikkelde een kit voor achterop de fiets waaruit met enig prutsen een zeil is te halen.

Met dat zeil zou je, mits je de wind min of meer in de rug hebt, een stuk sneller fietsen. De kit is met schroeven en klemmen te monteren en weegt ongeveer 6,8 kilogram, een gewicht dat nog verder omlaag moet worden gebracht.
 

Voortdurend aanpassen

Hoewel het uitvouwen van het zeil een vrij ongecompliceerde bezigheid lijkt, zitten er wel wat haken en ogen aan. Het doek kan aardig heen en weer zwiepen, waardoor tegemoetkomende fietsers wellicht moeten uitwijken naar de berm. Fietsen met een zeil in de stad – of op smalle paden – is dus uitgesloten.

Op bochtige circuits lijkt een zeil ook niet handig, met name voor de beginneling, omdat de stand van het doek dan voortdurend moet worden aangepast. Dat aanpassen kan via een afstandsbediening op het stuur met een display dat de stand van het zeil weergeeft.
 

Bij lange na niet gehaald

CycleWing sloot begin maart een Kickstartercampagne af om geld op te halen voor meer onderzoek en het omzetten van het prototype in een industrieel product. Hoewel het streefbedrag bij lange na niet werd gehaald, gaat het bedrijfje waarschijnlijk wel door.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.