Zelfhelend beton is een van de vier materialen die zijn gebruikt voor de opslag- en zuiveringstanks van de nieuwe rioolwaterzuiverings­installatie (rwzi) bij het Limburgse Simpelveld, die in december in bedrijf wordt gesteld.

De vier tanks bestaan uit respectievelijk hout, rvs, gecoat staal en beton. Drie elementen van de betonnen bak, elk 2,5 bij 7 m, bestaan uit zelfhelend beton. Dat repareert zichzelf dankzij bacteriekoloniën in het betonmengsel. Waterschapsbedrijf Limburg, dat de installatie bouwt, wil onderzoeken of het beton op de lange termijn onderhoudskosten bespaart. ‘Om dat te controleren zullen we jaarlijks een inspectie doen waarbij we kijken naar haarscheurtjes in het materiaal. Zijn die minder bij de zelfhelende elementen, dan is het waarschijnlijk de extra kosten waard’, vertelt projectleider ing. Karel Clemens. Twee jaar terug ontdekte Clemens het zelfhelende beton dat toen ontwikkeld werd aan de TU Delft. De rwzi is een van de eerste toepassingen ervan.

‘We willen mensen met de vier verschillende materialen laten zien dat er meer opties zijn dan alleen beton. Vooral in het buitenland is beton soms niet eenvoudig te krijgen, maar hout bijvoorbeeld wel.’


Waterhoudende constructie

Het zelfhelende beton is het innovatiefste materiaal dat is gebruikt. Tot nu toe is Clemens tevreden. ‘De bouw ging precies zoals bij gewoon beton; je vervangt gewoon een deel van het grind door korrels met bacteriën erin. Deze alkafiele micro-organismen zitten in de zeer basische omgeving van het beton. Ontstaat er een scheur, dan krijgen de bacteriën water en zuurstof waardoor ze zich vermenigvuldigen. Hierbij produceren ze kalksteen, dat uiteindelijk de scheur dicht.

Het is nog de vraag of het zelfhelend vermogen voor de watertank genoeg is. In ieder geval is het volgens de ontwikkelaars bij de TU Delft bij uitstek geschikt voor waterhoudende constructies, waar handmatig repareren ingewikkeld of duur is. ‘Mocht het materiaal inderdaad veel minder onderhoud vereisen, dan willen we zeker meer watertanks van zelfhelend beton bouwen’, vertelt Clemens.


Verdygo

Eigenlijk is de hele zuiveringsinstallatie een proeftuin. Waterschapsbedrijf Limburg bedacht een nieuw concept voor rwzi’s dat modulair bouwen mogelijk maakt. Daardoor zijn installaties makkelijk groter of kleiner te maken, afhankelijk van de groei of krimp van de bevolking. Om dat idee te demonstreren is de installatie bij Simpelveld gebouwd. Waterschapsbedrijf Limburg heeft de modulaire installatie de naam Verdygo gegeven.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.