EUREKA

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een toilet ontwikkeld dat zichzelf reinigt met behulp van uv-licht.

 

Een vliegtuig is een broeinest van ziekteverwekkers. Bacteriën worden niet alleen met de luchtcirculatie in de cabine rondgepompt, maar ook de paar kleine toiletten moeten gedeeld worden door al snel een paar honderd mensen.

Boeing wil dit laatste probleem aanpakken met een toilet dat zichzelf na elk toiletbezoek snel en efficiënt reinigt door de aanwezige bacteriën en pathogenen te doden. Het ontwerpteam van Boeing ontwikkelde een prototype van het zelfreinigende vliegtuigtoilet.

 

Exploderen

(illustratie Peter Welleman)

Zodra de toiletbezoeker de ruimte heeft verlaten en de deur achter zich dichttrekt, wordeneen aantal  uv-lampen geactiveerd. De lampen werken met licht met een golflengte van 122-200 nm, dat ook wordt gebruikt voor het steriliseren van medische instrumenten.

De frequentie komt overeen met de eigenfrequentie van de moleculaire verbindingen van de buitenkant van de microben, waardoor ze vrij letterlijk exploderen. Dit doodt binnen drie seconden 99,99 % van alle pathogenen en bacteriën.

De uv-lampen hangen verspreid door het hele toilet, zodat de oppervlaktes van onder meer de toiletbril en de wasbak van alle kanten worden belicht. Een veiligheidssysteem moet voorkomen dat het uv-licht aangaat wanneer er iemand in de toiletruimte is.

 

Zonder aanraking

Daarnaast is het toilet voorzien van sensoren om alles zonder aanraking te kunnen bedienen, waaronder het deurslot, de toiletbril, kraan, zeepdispenser en handendroger. Een aantal van die systemen wordt nu al in de vliegtuigen van Boeing gebruikt. Een vacuümventilatiesysteem in de vloer zuigt stof- en vuildeeltjes weg.

Boeing heeft het uv-desinfecterende toilet gepatenteerd, maar het is nog niet bekend wanneer het daadwerkelijk in productie wordt genomen.

 

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.