Eureka

In Japan zijn steeds minder boeren beschikbaar om de landbouwgrond te bewerken. Dat loopt een keer spaak, verwacht de Japanse fabrikant van landbouwwerktuigen Kubota. 

Kubota ontwikkelde diverse technologische oplossingen om het gebrek aan mankracht te ondervangen, zoals een exoskelet voor fruitplukkers. Het meest in het oog springt een concept voor een autonome tractor.

Deze Kubota X-tractor doet denken aan een transformer en werkt ook een beetje zo. De elektrisch aangedreven landbouwmachine heeft in plaats van wielen vier rupsbanden. Deze kunnen onafhankelijk van elkaar veren en bewegen.Zelflerend voertuig

Een van de voordelen die dat oplevert is de mogelijkheid om de hoogte van de tractor ten opzichte van de grond aan te passen. Wanneer meer stabiliteit nodig is, komt de tractor laag bij de grond te liggen. Staan er hogere gewassen in het veld, dan tillen de rupsbanden de tractor omhoog.

De Kubota X is wendbaar, doordat elke rupsband zijn eigen elektromotor heeft. Accu’s en zonnepanelen leveren hiervoor de benodigde elektriciteit.

Voor de besturing van de X tractor worden GPS, camera’s, sensoren en kunstmatige intelligentie gebruikt. Daardoor kan deze zelflerende tractor zijn weg vinden over uiteenlopende landbouwgronden; van aardappelvelden tot rijstvelden. Bovendien bepaalt de tractor op basis van een weeranalyse in combinatie met de groeisnelheid van de gewassen wanneer hij moet uitrukken.

Ter plekke kan de robottractor zelfstandig diverse taken uitvoeren: oogsten, ploegen en zaaien. Het is echter nog onbekend of én wanneer Kubota zijn eerste prototype het land op stuurt. 


Tekst: Paul Schilperoord 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.