Door een magnetische sensor op de huid te dragen, kan je virtuele objecten manipuleren zonder het gebruik van een VR-bril of -handschoenen. De sensor is als het ware een zesde zintuig voor magnetische velden.

Read this article in English

De sensor zit op een dunne laag plastic, waardoor hij makkelijk op de huid ­­­­– in dit geval de handpalm – kan worden gedragen. Via de sensor kan je een virtuele lamp dimmen met enkel een handbeweging. De virtuele lamp is zichtbaar op een computerscherm dat in verbinding staat met de sensor.

Voor de ontwikkeling van de sensor werkten onderzoekers van het Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf samen met onderzoekers van IFW Dresen en de Johannes Kepler Universiteit Linz.

 

Dimknop

De drager van de sensor houdt zijn hand boven een andere, vaste magneet in een plastic ring: de ‘dimknop’. De sensor bestaat uit twee bruggen van Wheatstone. Dat zijn instrumenten die elektrische weerstand meten. Elke brug bevat vier onderdelen met een variabele weerstand, die afhankelijk is van het aanwezige magnetische veld. Dit veld, en daarmee de variabele weerstand, verandert wanneer de drager zijn hand boven de knop beweegt. De bruggen van Wheatstone nemen deze veranderingen waar, zodat de sensor weet wat voor draaiing de hand maakt.

De onderzoekers codeerden deze draaiingen, zodat ze overeen komen met een bepaalde intensiteit van de virtuele lamp; zo komt bijvoorbeeld een handdraai naar links overeen met een verhoging van de lichtintensiteit.

Credits: Denys Makarov

 

Tweede huid

De sensor kan onder andere zorgen voor verbeterde virtual reality (VR). Momenteel manipuleert men virtuele objecten met behulp van een grote bril en speciale handschoenen. Hierdoor wordt de VR-ervaring minder authentiek. Bovendien hebben camera’s in de bril een beperkte resolutie, waardoor men alleen grote bewegingen waarneemt. De nieuwe sensor lijkt op een tweede huid en detecteert zelfs kleine bewegingen, zoals het experiment laat zien.

Mogelijk is de sensor ook nuttig voor de veiligheidsindustrie. Het bestuurbare virtuele object hoeft zich namelijk niet in het gezichtsveld van de bestuurder te bevinden. Dit is handig in situaties waarbij virtuele besturingssystemen zich bevinden in kamers waar men niet in mag door een gevaarlijke situatie; de systemen kunnen dan op afstand worden bestuurd via de magnetische sensor.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.