Eureka

Twee surfende broers bedachten een nieuwe, milieuvriendelijkere manier om surfboards en andere voorwerpen in te pakken.

Door toenemende milieuproblemen omtrent plastics neemt de druk toe om milieuvriendelijker alternatieven te vinden. Vooral eenmalig gebruik van verpakkingsmiddelen zorgt voor enorme hoeveelheden afval.

De tweelingbroers en fanatieke surfers Sam en Will Boex van ontwerpstudio Boex ontwikkelden daarom een lichtgewicht kartonnen verpakking die een goede bescherming biedt en volledig recyclebaar is: de Flexi-Hex. Deze module bestaat uit een compact opgevouwen ­honingraatstructuur die zich ontvouwt als hij over een ­product heen wordt getrokken.
 

Honingraatstructuur

De eerste toepassingen van Flexi-Hex is het verpakken van alle modellen surfboards, skateboards en snowboards. De daarvoor ontworpen Flexi-Hex-module is in opgevouwen toestand 35 mm breed en 30 mm hoog. Hij heeft een standaardlengte van 115 cm en kan met een stevige schaar op maat worden geknipt.
 

Het verpakkingsmateriaal Flexi-Hex in opgevouwen toestand.


De honingraatstructuur is verlijmd tussen twee stevige kartonnen zijkanten en is op te rekken tot 35 keer de opgevouwen breedte. Tijdens het aanbrengen volgt de module vanzelf de contouren van het product.
 

Klaar in twee minuten

Normaliter wordt een surfboard verpakt in een flink stuk ­noppenfolie. Niet alleen levert dat een aanzienlijke hoeveelheid plastic afval op, ook is de verpakker daar al snel een kwartier mee bezig. Hetzelfde surfboard verpakken met Flexi-Hex duurt slechts twee minuten. Hiervoor worden twee Flexi-Hex-modules over het surfboard geschoven en halverwege met papiertape aan elkaar bevestigd. Door vervolgens beide uiteinden met een stukje tape vast te zetten, is de ­verpakking klaar.

Sam en Will Boex willen volgend jaar het toepassingsgebied van Flexi-Hex uitbreiden en modules ontwikkelen voor bijvoorbeeld het verpakken van wijn- en bierflessen, keramiek en lijsten.
 


 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.