Een bekend materiaal om CO2 uit rookgassen te halen, calciumcarbonaat, werkt veel beter als je er een vleugje zink aan toevoegt. Onderzoekers van het Eindhovense instituut DIFFER kwamen daar bij toeval achter.

De rookgassen uit de schoorstenen van energiecentrales en allerlei fabrieken bevatten veel van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Daar is weliswaar iets aan te doen door de rookgassen eerst door een stof te leiden die de CO2 eruit kan opnemen.

Die stof, bijvoorbeeld calciumcarbonaat, geeft de CO2 dan later weer vrij voor opslag of hergebruik. Zulke technieken zijn al jaren beschikbaar, maar ze worden buiten enkele proefprojecten nog steeds niet toegepast. De relatief hoge energiekosten staan in de weg.

Dat maakt de ontdekking van DIFFER-onderzoekers Tesfaye Belete, Michael Gleeson en Richard van de Sanden interessant. Zij toonden aan dat de vaste stof calciumcarbonaat tot anderhalf keer zoveel CO2 kan opnemen als er een klein beetje zink aan het materiaal is toegevoegd.

Bovendien blijkt de opname tot wel twaalf keer sneller te gaan. Dat kan flink schelen in de kosten – ‘als het effect, dat we nu in het lab hebben aangetoond, tenminste ook onder realistische condities optreedt’, zegt Gleeson.


Sponsachtig materiaal

Als bonus vertraagt het zink de achteruitgang van het materiaal in het gebruik. Net als bij oplaadbare batterijen gaat de capaciteit namelijk in elke gebruikscyclus een beetje achteruit. Bij calciumcarbonaat komt die achteruitgang door de verhitting die nodig is om de opgenomen CO2 weer vrij te laten komen.

De open, sponsachtige structuur van het materiaal raakt daarbij als het ware verstopt doordat gedeelten van het oppervlak aan elkaar gaan plakken – het zogeheten sinteren.

Gleeson: ‘Hoe het zink de sintering tegengaat en de opname van CO2 verbetert, weten we niet. We zijn namelijk bij toeval op die effecten gestuit bij ons onderzoek aan een ander vraagstuk. Als we geld loskrijgen voor vervolgonderzoek, gaan we in kaart brengen hoe het werkt.’


Tekst: Timo Können
Foto: Differ

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.