Eureka

De Canadese mountainbiker Glen Dobson ontwierp uit frustratie over de gebrekkige kinderzitjes er zelf maar eentje: de Mac Ride.

Het kind wordt hierin niet vastgesjord of naar achteren verbannen, maar zit op een soort paardenzadel met stijgbeugels, tussen het stuur en de rijder in. Dit ontwerp staat het kleintje toe om rechtop te staan, zich vast te houden aan het stuur en op een natuurlijke manier mee te gaan met bochten en hobbels.

Volgens Dobson levert dit de 2- tot 5-jarigen niet alleen meer plezier en fietservaring op, maar zou het ook veiliger zijn bij een val. Het kind zit immers niet vastgesnoerd en kan zo reflexmatig vallen, samen met de rijder.
 

Telescopische buis

Het zitje is relatief gemakkelijk over te hevelen naar een andere fiets of aan te passen aan de afmetingen van het kind. De lichtgewicht constructie bestaat grofweg uit een zadel op een aluminium buis, die parallel loopt aan de bovenbuis van de fiets.

Aan de buis, met een ring-koppeling bevestigd aan stuur- en zadelpen, hangt verder een telescopisch verstelbare U-vormige beugel met voetbeugels. Ook de buis is telescopisch te verlengen of verkorten en zo aan te passen aan de afmetingen van de fiets.

De Mac Ride is onlangs op de markt gekomen en kost 199 dollar.
 Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.