Zonnecellen in kleding weven wordt mogelijk dankzij een vondst van de Amerikaanse University of Central Florida. Een combinatie van batterijdraden en doorzichtige zonnecellen moet ervoor zorgen dat je straks een smartphone kunt opladen door hem in je jaszak te stoppen.

Onderzoeker Jayan Thomas vond een paar jaar terug een manier om koperdraadjes niet alleen als stroomkabels, maar ook als batterijen te gebruiken. Hij combineerde dat idee met een ander onderzoek naar transparante zonnecellen, die bijvoorbeeld op ruiten zijn te monteren zonder de lichtinval te belemmeren.

De combinatie leverde een koperdraad op met aan de bovenkant zonnecellen en aan de onderkant laagjes waarin de opgewekte energie wordt opgeslagen. De zonnecel is gemaakt van speciaal perovskiet, dat in het laboratorium een efficiëntie van 10 % haalt en helemaal flexibel is. Bovendien zit er een beschermlaagje op dat de cel weerbaar maakt tegen invloeden van buitenaf, zoals regen.

 

Schematische weergave van de zonnecelkoperdraad met opslag. Rechtsboven het geweven stukje stof op een legerjas.

 

Weefgetouw

De draadjes maken was één ding, maar Thomas en zijn team besloten verder te gaan. Ze kochten een ouderwets weefgetouw, een miniatuurversie die met de hand is te bedienen. Vervolgens leerden ze weven en combineerden ze katoendraden met hun koperzonnecellen om een lapje stof te maken dat energie opvangt en opslaat als het in de zon ligt.

Het laat zien dat hun draadjes relatief eenvoudig te verweven zijn met bestaande kledingmaterialen, waardoor zonnecellen compleet ongemerkt in de kleding op kunnen gaan.

 

Irak

Betekent dat dat we volgend jaar zelfopladende jassen en broeken hebben? Dat valt te betwijfelen. Hoewel het weefsel grappig is, is het nog erg grofmazig. Het is de vraag of de koperdraadjes ook makkelijk zijn te verwerken in moderne kleding met vezels die dichter op elkaar zitten.

De onderzoekers zijn echter overtuigd van het nut van de technologie en zien bijvoorbeeld een nuttige toepassing voor soldaten op zonnige plekken, zoals Irak. Opladende kleding kan de hoeveelheid batterijen (totaal 30 kg) die ze meetillen verminderen.  

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.