Een deel van de voormalige papierstortplaats in Eerbeek, deel van de Gelderse gemeente Brummen, krijgt vandaag een laag zonnefolie om energie op te wekken. Het is de start een proef die ongeveer twee jaar zal duren.

Hoewel zonnefolie aanzienlijk duurder is dan het gewone afdekfolie is de verwachting dat de kosten zijn terug te verdienen met de opgewekte stroom. Bovendien bespaart het op de aanleg van de leeflaag die normaal op een vuilnisbelt moet liggen. Papierstortplaatsen leveren vaak problemen op, omdat het lange tijd blijft liggen en door de zachte ondergrond moeilijk opnieuw te bebouwen is. Daarom zoekt de gemeente Brummen naar een nieuwe oplossing in het zonnefolie.

De proefopstelling bestaat voor een deel uit zonnefolie, met een totaalvermogen van 5 kW, en uit een deel met reguliere zonnepanelen. Daarmee wil initiatiefnemer BrummenEnergie testen of en hoe ver de gewone panelen wegzakken door de instabiele ondergrond, en hoeveel energie de zonnefolie oplevert. Als de resultaten na twee jaar hoopvol stemmen, kan een groot deel van de 4000 m2 grote stortplaats worden bedekt. In dat geval kan de folie 1200 tot 1400 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Volgens projectleider Guus Köster is dit project een ideale oplossing. ‘We dekken de stortplaats waterdicht af, zoals de wet voorschrijft, en tegelijkertijd wekken we duurzame energie op. Twee vliegen in één klap.’

Foto: De eerste strook zonnefolie op de stortplaats. Credit: Brummen Energie

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.