Een windvlaag is Solar Team Twente fataal geworden. De zonneauto van het team, de RED E, werd kort na de start van de vierde racedag van de weg geblazen en belandde ondersteboven in de berm. De coureur bleef ongedeerd, maar de race is voorbij.

De eerste drie dagen van de World Solar Challenge verliepen voorspoedig voor het Twentse team, dat vooraf aankondigde voor de overwinning te gaan. Als koploper begonnen ze aan de racedag, met nog 865 kilometer te rijden tot de finish in Adelaide. 


Voorwielophanging kapot

Maar na twintig minuten werd coureur Evert van der Hoek verrast door een harde zijwind. De auto raakte van de weg af, gleed van een helling en belandde ondersteboven in het rode zand. Coureur Van der Hoek werd voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek verder niets te mankeren. De voorwielophanging van de auto bleek echter zodanig beschadigd dat verder rijden niet verantwoord was. 
 


Windstoten

Het woei al zeker een dag fors in Australië. Op de derde racedag besloot het Solar Team Twente al de RED E even aan de kant te zetten en beschutting te zoeken voor de ergste windstoten en zandstormen.
 


 

Niet alleen de Twentenaren hadden last van de weersomstandigheden. Ook de Duitse concurrent Sonnenwagen Aachen belandde naast de weg na een windvlaag. Om verdere ongelukken te voorkomen, heeft de organisatie van de World Solar Challenge voor de rest van de racedag een snelheidsbeperking ingesteld. Door het uitvallen van de RED E heeft nu het Delftse Vattenfall Solar Team de leiding in de race overgenomen.

Het Solar Team Twente hield de afgelopen weken een blog bij voor De Ingenieur. Als de teamleden van de schrik zijn bekomen, zullen ze een laatste blogpost leveren, waarin ze beschrijven hoe het mis heeft kunnen gaan. 


Foto: Jerome Wassenaar

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.