De combinatie van zonnepark en energie-opslag op het Caraïbische eiland St. Eustatius loont, zo blijkt een jaar na ingebruikname. Men had ruim een vijfde minder diesel nodig.

Voor zijn energievoorziening maakte het Nederlandse eiland St. Eustatius tot voor kort vooral gebruik van dieselgeneratoren. Het eiland heeft met een kleine 4000 inwoners een elektriciteitsbehoefte van zo’n 14 GWh, met een duidelijke piek in september. Tijdens die heetste periode draaien de airconditioners volop.

Twee jaar geleden begon de energieleverancier op het eiland, Stuco, met de aanleg van een zonnepark met een piekvermogen van 1,89 MW en een te verwachten productie van 3,2 GWh. Dat park werd gecombineerd met een lithiumionbatterij met een opslagcapaciteit van 572 kWh.

Het energiesysteem op St. Eustachius.


Een energiemanagementsysteem zorgde voor een optimale afstemming tussen het direct gebruik van de zonnestroom, stroom uit de accu en stroom uit de dieselgenerator. Het batterijsysteem springt vooral bij als er sprake is van plotselinge verandering in zonopbrengst of door fluctuaties in de vraag. Het nieuwe systeem, financieel mogelijk gemaakt door subsidies van het ministerie van Economische Zaken, werd vorig jaar maart in gebruik genomen.


Meetresultaten

Een jaar na dato blijkt het systeem aan zijn verwachtingen te voldoen: op een totaalverbruik van 3.725.000 liter diesel werd 812.887 liter bespaard. Het zonnepark leverde 3126 MWh, wat iets minder is dan verwacht vanwege een 5 % minder dan verwachte zoninstraling door slecht weer. De batterij leverde gedurende het jaar 148 MWh.

Het meetprogramma, uitgevoerd door THEnergy Analysis, keek ook naar de degradatie van de batterij. In een jaar tijd was de capaciteit met slechts 1 % afgenomen tot 565 kWh.

De positieve uitkomst heeft ertoe geleid dat Stuco het zonnepark wil uitbreiden met 2,25 MW en de batterij met 5,2 MWh, aldus THEnergy Analysis. Daarmee is dan in bijna de helft van de elektriciteitsconsumptie te voorzien.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.