Veel mensen houden van een zoute smaak, maar te zout eten is ­ongezond. Met zwakstroom is de smaakbeleving van zoutarm eten te verhogen.

Te zout eten kan leiden tot onder meer een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Volgens de Hartstichting krijgen Nederlanders gemiddeld zo’n negen gram zout per dag binnen, terwijl het advies op maximaal zes gram ligt.

In Japan ligt de gemiddelde zout­inname zelfs nog iets hoger. Daarin schuilt een potentieel groot risico, dus ontwikkelde het Japanse voedsel- en drankconcern Kirin samen met de Meiji-universiteit een manier om de zoutsmaakbeleving te beïnvloeden.

De onderzoekers ontwikkelden een methode om met zwakstroom de in voedsel aanwezige ionen in natriumchloride (NaCl), ofwel keukenzout, te beïnvloeden. Dat doen ze door van een paar eetstokjes één exemplaar via een draad te verbinden met een batterij.


Elektrische stimulatie

Door het kortstondig elektrisch stimuleren van voedsel worden volgens de onderzoekers de Na+- en Cl--ionen in het voedsel meer naar voren gehaald zodat het zouter smaakt.

De elektrische stimulatie gaat in twee stappen. Eerst geeft het eetstokje een kortstondige kathodische stroom van -0,5 ampère om de zoutintensiteit te verhogen. Daarna volgt een anodische stroom van +0,5 ampère die het effect nog verder vergroot.


Smaakbeleving

Volgens onderzoek met testpersonen zouden de eetstokjes de zoutsmaak­beleving met een factor anderhalf vergroten.

Het systeem is toepasbaar op alle vormen van bestek van eetstokjes tot mes en vork. Wellicht is dat de uitgelezen manier om het zoutgehalte in voedsel structureel te verlagen zonder in te boeten op smaak.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto:  Kirin Holdings

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.