Eureka

Optimale hydratatie is een essentieel onderdeel van trainen en intensief sporten. De Nix Hydration Biosensor maakt in real time duidelijk wanneer en hoeveel een sporter moet drinken.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Het gevaar van uitdroging ligt altijd op de loer voor intensieve sporters. Een vochttekort kan al ontstaan voordat het lichaam daar de eerste signalen voor afgeeft. Behalve tot verminderde fysieke en cognitieve prestaties kan dat leiden tot hart- en ademhalingsstress, verminderde warmte­regulering of vermoeidheid.

Het Amerikaanse bedrijf Nix zegt dat de Hydration Biosensor deze gevaren voor kan zijn.Biosensor bevat sensor, processor en batterij

De Hydration Biosensor klikt vast op een eenmalig te gebruiken pleister die op de huid wordt geplakt, bijvoorbeeld op de bovenarm. Het apparaatje weegt slechts veertien gram. Binnenin zitten een zweetsensor, microprocessor en een oplaadbare batterij die 36 uur meegaat.

De gebruiker kan in de bijbehorende app het soort activiteit aangeven, of die binnen of buiten plaatsvindt en of er water of bepaalde sportdrankjes worden gedronken.


Sensor analyseert zweet

Begint de gebruiker vervolgens te zweten, dan wordt een deel van het zweet lokaal opgevangen binnen de pleister onder de sensor. Een microprocessor analyseert het zweet en berekent direct hoeveel vloeistof en elektrolyten de sporter per uur verliest.

De sensor communiceert via Bluetooth met de app. Op basis van de data stuurt die tijdig een bericht over hoeveel er van welke soort vloeistof moet worden gedronken voor optimale hydratatie.


Welke sportdrank past bij jou?

De app laat na het trainen ook een samenvatting zien met tips hoe het hydratieschema te verbeteren en welk sportdrankje daarbij kan helpen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Nix

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.