Een Nederlandse student ontwikkelde een zwembroek die van kleur verandert bij contact met koud water, dankzij warmtegevoelige minicapsules. Wanneer de zwembroek weer opwarmt, komt de oorspronkelijke kleur terug. De verschillende kleurenpatronen geven de zwembroek een uniek uiterlijk.

Het idee is afkomstig van de 19-jarige Tom van Dieren, tweedejaars student Small Business & Retail Management aan Hogeschool Saxion. Toen hij een keer in de trein zat, bedacht hij dat het leuk zou zijn om een zwembroek te hebben die van kleur verandert. Nadat hij erachter kwam dat zo'n zwembroek nog niet bestond, begon hij er zelf aan te werken. Hiervoor moest Van Dieren eerst het internet afspeuren. ‘Ik heb zelf geen chemische achtergrond, dus ik moest alle technische dingen opzoeken.' 

 

Bron: SEA'SONS.

 

Minicapsules

De zwembroek is gemaakt van 100% polyester en bevat warmtegevoelige minicapsules. In deze capsules zitten bepaalde deeltjes, die dicht bij elkaar staan als het warm is. Wanneer het kouder wordt, bewegen ze verder uit elkaar. Zo weerkaatsen de deeltjes licht op een andere manier, afhankelijk van de temperatuur. Een gele zwembroek wordt bijvoorbeeld oranje na een duik in het zwembad, en krijgt weer een gele kleur als hij opwarmt.

 

Bron: SEA'SONS.

'Ik wou dat de zwembroek in allerlei landen zou verkleuren, ongeacht de heersende temperatuur,' zegt Van Dieren. 'Het zou jammer zijn als de zwembroek in Nederland wel verkleurt, maar niet in Dubai.' Om dit te bereiken, hebben de gebruikte capsules een omslagpunt rond de 25 °C. Hiervoor testte Van Dieren allerlei verschillende capsules, die elk verkleurden bij een andere temperatuur. 

 

Bron: SEA'SONS.

De snelheid van de verandering is afhankelijk van het temperatuurverschil. ‘Wanneer je de sauna instapt vanuit een koele omgeving, verandert de kleur binnen enkele seconden,’ zegt Van Dieren. 

De zwembroek is momenteel verkrijgbaar in de combinaties groen-geel, paars-roze, blauw-groen en oranje-geel. Ze worden geproduceerd door Van Dierens bedrijf SEA'SONS, dat gisteren een campagne startte om €15.000 op te halen. Dit doel werd binnen een dag bereikt. Van Dieren overweegt om in de toekomst ook badpakken en bikini's te maken, maar het ontwerp hiervan is wat moeilijker. 'Als een zwembroek een paar centimeter te groot is kan je hem gewoon wat strakker trekken, maar een bikini moet natuurlijk precies goed zitten.'

Openingsbeeld: SEA'SONS.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.