Hoe praktisch een rugzak ook is, aan een zweterige rug is vaak niet te ontkomen. Een nieuw frame van VentaPak lost dit op met een ventilerende luchtlaag en voorkomt tegelijk rugklachten.
 

De Amerikaanse ondernemer Mark Dingle bedacht de VentaPak om drie problemen op te lossen waar hij zelf tijdens het forenzen tegenaan liep: een bezwete rug, een verkeerde houding en rugpijn.


Frame met schuimcoating en gaasdoek

De VentaPak is een accessoire dat met clips en banden op de achterkant van iedere rugzak kan worden bevestigd. Het geheel bestaat uit een gebogen, rechthoekig aluminium frame met een zachte schuimcoating en een opgespannen, flexibel gaasdoek.

 


Afstand tussen drager en rugzak

Het frame rust tegen de rug en fungeert daarbij als afstandshouder tussen drager en rugzak. Door het gaasdoek kan de rug vrijelijk ‘ademen’ en wordt die niet zweterig, althans niet door de rugzak.

­Bijkomend voordeel is dat spullen in de rugzak niet in de rug kunnen prikken, wat vooral fijn is voor fietsers die vaak met een wat bolle rug voorover zitten.


Rugzak voorkomt rugklachten

Nog een voordeel is dat de VentaPak volgens Dingle het postuur iets corrigeert en zo rugklachten voorkomt. Dit komt enerzijds doordat het gewicht van de rugzak door de kromming van het frame op de lendenwervels rust: de grootste en sterkste botten in de wervelkolom.

Anderzijds schept het frame afstand tussen drager en rugzak, waardoor de schouderbanden ­horizontaler op de schouders rusten en deze iets naar achteren trekken.

Na de lancering in de Verenigde Staten brengt Mark Dingle de VentaPak in het voorjaar van 2023 in Europa op de markt, waaronder in Nederland.
 

Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Ventapak

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.