Eind vorige week rondde Spencer, een experimentele 'sociale robot', zijn testfase op luchthaven Schiphol af. De robot leidde mensen naar hun gate. Hij kon daarbij emotie tonen en zich op een natuurlijke wijze door een menigte bewegen.

Dat doet Spencer door goed te kijken naar de omgeving en vervolgens zelf een plan te maken. Daarin verschilt hij van andere, voorgeprogrammeerde robots, die een vast pad volgen en eventueel stoppen op het moment dat ze een obstakel tegenkomen.

Daarnaast kan Spencer groepen mensen bekijken en beredeneren wat de relatie is tussen de groepsleden. Twee grote mensen met één kleine, dat zal wel een gezin zijn. Veel volwassenen samen, allemaal pratend en zoekend? Waarschijnlijk is dat een groep die de weg kwijt is.

Veilig bij mensen

Spencer leerde tijdens zijn testsessies in de vertrekhal van Schiphol langzaam de regels van menselijke omgang, en gebruikte ze daarna om mensen beter van dienst te zijn. De onderzoekers denken dat dit soort sociale vaardigheden belangrijk is om een interactieve robot veilig tussen mensen rond te laten lopen.

Schiphol is een drukke plek en veel mensen kunnen er hulp gebruiken, waardoor het een goede testomgeving is voor Spencer. Tijdens de test was echter de grootste voorzichtigheid geboden. Spencer bewoog langzaam, nog geen 5 km/h, om zeker te weten dat er geen ongelukken zouden gebeuren.

De robot is een Europees project, onder leiding van de Freiburg Universität. In Nederland werkte de Universiteit Twente mee aan de ontwikkeling van de software van de robot.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.