Kunstmatige intelligentie gaat de hele financiële wereld op zijn kop zetten. Banken krijgen concurrentie van techbedrijven, data wordt belangrijker dan ooit en klanten kunnen met hulp van AI voortaan zelf hun ingewikkelde bankzaken doen. Dat blijkt uit een rapport van het World Economic Forum (WEF)

Het rapport waarschuwt dat hiermee de verbanden tussen verschillende financiële systemen zwakker worden, wat onvoorspelbare gevolgen kan hebben. De verdienmodellen voor banken, hedgefondsen en andere instanties zal veranderen. Het WEF baseert het rapport op interviews met tweehonderd experts uit de wereld van de banken en kunstmatige intelligentie. 

 

Krediet toetsen

Het rapport lijkt vooral een advies voor de financiële wereld: begin nu te werken aan kunstmatige intelligentie, anders wordt je weggevaagd. Grotere banken doen al onderzoek naar kunstmatige intelligentie en nemen steeds vaker AI-studenten aan. Bovendien hebben beperkte vormen van kunstmatige intelligentie al veel veranderd bij banken, net als automatisering. Vroeger bepaalde een mens of iemand een verzekering af kon sluiten; tegenwoordig gaat dat automatisch, via een systeem dat de data van de bank gebruikt om te kijken of iemand bijvoorbeeld kredietwaardig is.

 

Zelf investeren dankzij AI

Die data gaan een nog veel grotere rol spelen bij het financiële werk. Met klant- of beursgegevens kunnen computerprogramma’s leren om afwegingen en keuzes te maken. Daarmee zal de tussenpersoon van de bank wegvallen: klanten zullen zelf allerlei ‘intelligente’ programmas krijgen om zelf investeringen te doen met hun geld.

Omdat data zo belangrijk wordt, zullen instanties ook hun gegevens moeten delen om de algoritmes beter te maken. Maar dat geeft allerlei juridische en economische risico’s, waarschuwt het WEF in hun rapport. Ook techbedrijven die tot nu toe niet in financiën zitten, zoals Google of Facebook, kunnen dankzij hun grote gegevensbank de bankwereld in. Concrete plannen zijn daar niet voor, maar het WEF denkt dat dat niet lang kan duren.

 

Grote spelers winnen

Uiteindelijk zal AI voor twee scenario's zorgen: de grootste spelers zullen het meeste succes hebben (omdat ze meer kunnen investeren in AI), maar als die grote jongens niet investeren in AI kunnen ze straks makkelijk verstoten worden door slimme startups. 

Veel van de conclusies van het WEF zijn bij banken waarschijnlijk al bekend. Maar de studie laat tot in detail zien dat geen enkele sector veilig is voor kunstmatige intelligentie: het werk en de aard van financiële instanties zal de komende jaren fundamenteel veranderen. Aan de andere kant: voor klanten zal het makkelijker worden om zelf investeringen te doen en inzicht te krijgen in financiële markten.

Beeld: Arthena

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.