Een persoon met corona heeft vaak last van koorts, droge hoest en vermoeidheid. Coronabesmettingen zonder symptomen blijken ook steeds vaker voor te komen. Amerikaanse ingenieurs komen nu met een AI-model dat de hoest van dergelijke asymptomatische coronapatiënten kan herkennen.

In Nederland geldt het advies om je te laten testen bij klachten die passen bij het coronavirus. Dat betekent dat er nog weinig zicht is op asymptomatische patiënten, ook al kunnen die wel besmettelijk zijn.

Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gingen op zoek of er toch symptomen te bespeuren zijn bij deze mensen. Ze ontdekten subtiele verschillen in het hoesten vergeleken met gezonde personen. Voor de mens zijn deze niet te horen, maar een AI-model dat de onderzoekers ontwikkelden kan ze wel oppikken.

 

Meer lezen in het Dossier Corona

 

Trainen

De onderzoekers vroegen vrijwilligers een geforceerde hoest op te nemen met hun eigen telefoon. Ze ontvingen vervolgens zowel de opnamen van gezonde personen als die van personen zonder symptomen die positief waren getest op corona. Met deze resultaten trainden de makers het model.

 

App

Op het moment werkt het team het model uit tot een gebruiksvriendelijke app. Het zou een makkelijke manier zijn om te testen of iemand asymptomatisch coronapatiënt is. De persoon in kwestie hoeft slechts te hoesten in de telefoon en de app geeft direct de uitslag. De makers benadrukken echter dat deze app voorlopig niet geschikt is om iemand met symptomen te testen.

 

Alzheimer

Al voor de corona-uitbraak werkte het onderzoeksteam met AI-modellen die stemgeluiden kunnen analyseren. Het team gebruikte deze om aandoeningen als astma en Alzheimer vast te stellen. Hierbij keken de onderzoekers onder andere naar hoestgeluiden en ook naar spraakopnamen. Met de komst van de coronapandemie besloten ze hun werk in te zetten in de strijd tegen het virus.

 

Beeld: Christine Daniloff, MIT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.