De wereldwijde uitbraak van het coronavirus stelt ons land voor enorme problemen. Ziekenhuizen dreigen zonder beschermingsmiddelen te komen zitten, zoals mondkapjes. Op intensive care-afdelingen zijn niet genoeg beademingsapparaten. Om mensen te testen op het virus zijn er bij lange na niet voldoende tests beschikbaar. Welke technologische quick fixes zijn er? Wat doet de techniekwereld om de zorg te hulp te schieten? We houden het bij in dit speciale Corona-dossier.

Overheid zoekt corona-app: opgelet voor de risico's

De Nederlandse overheid is met grote spoed op zoek naar een geschikte app die bijhoudt of mensen in de buurt zijn geweest bij anderen die met Covid-19 zijn besmet. De epidemie moet zo te beheersen worden. Die haast is voorstelbaar, maar brengt ook grote risico’s met zich mee. Een waarschuwing in vijfvoud.

Kleppen voor een beademingsmachine
Lees meer over de corona-apps

Testen, testen, testen. Maar waarmee?

Testen, testen, testen! Het is vermoedelijk het meest herhaalde werkwoord op de Nederlandse sociale media. Helaas kampt ons land met een nijpend tekort aan testmateriaal, dus grootschalig testen op Covid-19 zit er nu simpelweg niet in. Bedrijven en wetenschappers werken daarom de klok rond om in sneltreinvaart tests op eigen bodem te produceren.

Lees meer over betrouwbare coronatests

Netwerk KIVI helpt in coronacrisis

Onder de ongekende omstandigheden van de coronacrisis dreigen hulpmiddelen zoals mondkapjes en kapjes voor oorthermometers op te raken. Leden van KIVI en bedrijven uit hun netwerk springen bij. En hoewel haast vaak is geboden, gaat veiligheid voor alles. ‘Anders creëer je schijnveiligheid en dat is nog gevaarlijker.’

Lees over de bedrijven die helpen