De komende dagen zal blijken of de kunstmatige intelligentie van AlphaGo de beste Go-speler ter wereld is. Gister won het programma de eerste wedstrijd van de beste speler ter wereld, de Chinese Ke Jie.

Komende week zullen nog twee wedstrijden volgen, waarna definitief moet blijken of een computer zelfs de beste menselijke speler van het ingewikkeldste bordspel ter wereld kan verslaan. De wedstrijden zijn de ultieme test voor AlphaGo, dat vorig jaar al één van de wereldtoppers versloeg in een spannende reeks Go-spellen (lees: 'Computer ontrafelt Go-mysterie').

 

Online verloren

De Chinese Ke Jie staat bekend als de beste speler ter wereld. Hij is pas 19, maar begon in 2008 al professioneel Go te spelen en heeft zich sindsdien bewezen. AlphaGo is voor hem een ultieme test. De wedstrijden die nu plaatsvinden zijn voor Jie een manier om zich te revancheren; in januari van dit jaar speelde hij online drie niet-officiële wedstrijd tegen Master, een online pseudoniem van AlphaGo. Hij verloor ze alle drie. Jie had naar eigen zeggen nog een meesterzet over om de computer te verslaan, en vermoedelijk zal hij die in de komende wedstrijden toepassen.

 

 

Kopie van tactiek

De eerste match liet al een aantal interessante dingen zien. Twee experts bespreken in een evaluatie een aantal zetten waaruit blijkt dat zowel AlphaGo als de menselijke Go-speler hebben geleerd uit het verleden. Jie deed bijvoorbeeld een openingszet die lange tijd als onlogisch gold. Eerder had AlphaGo die zet toch gebruikt (maart 2016 in Seoul, lees: 'Computer verslaat mens met 4-1 bij Go'), wat hem uiteindelijk de winst bezorgde. Ke Jie heeft geleerd van de wijsheid van de computer en kopieert nu sommige tactieken.

AlphaGo liet ondertussen alweer nieuwe ongewone zetten zien. Tijdens het spelen leek het of de computer foutjes maakte, maar een paar zetten later werd het grotere plan van het algoritme duidelijk. Dit soort zetten bezorgden AlphaGo uiteindelijk de winst.

 

Training

Het ligt in de lijn der verwachting dat het computerprogramma van het Britse bedrijf Deepmind (onderdeel van Google) Ke Jie uiteindelijk verslaat. Het was in 2016 al te goed voor de nummer 7 van de wereld, en heeft sindsdien weer bij kunnen leren (lees: 'Go-computer nu veel slimmer dan mensen'). Trainen is voor een computer immers een fluitje van een cent en kan dag en nacht gebeuren.

Zaterdag vindt de laatste wedstrijd plaats. Als AlphaGo uiteindelijk de meeste partijen wint is de dominantie van computers in het meest complexe spel ter wereld definitief.

Lees ook ons dossier over Kunstmatige Intelligentie

Beeld: Fcb981

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.