Kunstmatige intelligentie of AI wordt steeds belangrijker. Applicaties en machines zijn tegenwoordig zelflerend en zelfvoorzienend. Worden ze ook ooit zelfdenkend? Kunnen apparaten, met behulp van technieken als deep learning en machine learning, ooit een eigen bewustzijn krijgen? Onderzoekers zijn het er niet over eens. Maar ondertussen verslaan computers ons wel in complexe spelletjes en zijn ze beter in autorijden dan mensen.

Wat betekent dit voor de toekomst van de mens? Moeten we vrezen voor machines die slimmer zijn dan wij en ons vernietigen? Of zullen ze ons met hun intelligentie dienstbaar zijn?

Het zijn indringende vragen, gericht op de toekomst. Ondertussen brengen allerlei vormen en gradaties van AI ons al veel moois. Van servicerobots voor hulpbehoevende ouderen tot kunstmatig intelligente barmannen die de beste cocktails maken.

Lerende computerneuronen

Deep learning is tegenwoordig dé techniek om computers slimmer te maken. Het ontstond al langer geleden, in de jaren tachtig, maar was lang niet populair. Nu is het echter de meest gebruikte vorm van AI. Hoe kwam het zo ver, en wat maakt deep learning zo goed? Max Welling, hoogleraar machine learning aan de UvA, legt uit.

Meer over Deep Learning

Computer ontrafelt mysterie van Go

Go geldt als één van de oudste en ingewikkeldste bordspellen ter wereld. Het chinese spel vergt jaren van ervaring en kennis om er goed in te worden. Om mee te doen op wereldniveau is bijna bovenmenselijk inzicht nodig. En toch kon een computer met een deep learning-brein na een paar maanden trainen een wereldkampioen verslaan.

Hoe Alpha-Go won

Groeispurt kunstmatige intelligentie

Er gebeurde de afgelopen jaren in korte tijd heel veel met kunstmatige intelligentie. Een overzicht laat zien wat er allemaal al kan: zelfrijdende auto's, emotionele robots, computers die zelf een taal leren, enzovoort. Het is bijna teveel om op te noemen, en de komende jaren zal het alleen maar sneller gaan, en zullen computers steeds slimmer worden.

Lees meer