Kunstmatige intelligentie of AI wordt steeds belangrijker. Applicaties en machines zijn tegenwoordig zelflerend en zelfvoorzienend. Worden ze ook ooit zelfdenkend? Kunnen apparaten, met behulp van technieken als deep learning en machine learning, ooit een eigen bewustzijn krijgen? Onderzoekers zijn het er niet over eens. Maar ondertussen verslaan computers ons wel in complexe spelletjes en zijn ze beter in autorijden dan mensen.

Wat betekent dit voor de toekomst van de mens? Moeten we vrezen voor machines die slimmer zijn dan wij en ons vernietigen? Of zullen ze ons met hun intelligentie dienstbaar zijn?

Het zijn indringende vragen, gericht op de toekomst. Ondertussen brengen allerlei vormen en gradaties van AI ons al veel moois. Van servicerobots voor hulpbehoevende ouderen tot kunstmatig intelligente barmannen die de beste cocktails maken.

Deepmind kraakt geheim van vouwen eiwitten

Met computerkracht en kunstmatige intelligentie zijn de ingenieurs van DeepMind erin geslaagd om bijna perfect te voorspellen hoe onbekende eiwitten precies zullen vouwen.

Lees meer over Deepmind

MRI-scanner op wielen komt naar de patiënt toe

Met een veel zwakker magneetveld dan nu gebruikelijk zijn flink goedkopere MRI-beelden te maken. Met dank aan de inzet van kunstmatige intelligentie.

Lees meer over deze MRI-scanner

Kunstmatige intelligentie op zoek naar oogaandoening

Zichtafname komt voor bij een groot deel van de diabetici. Vlaamse onderzoekers werken aan een methode om de oogaandoening sneller op te sporen met gebruik van kunstmatige intelligentie.

Lees meer over deze methode