Het Amerikaanse leger gaat grote aantallen afnemen van de HoloLens, de augmented reality-bril van Microsoft. Militairen oefenden al met de bril, maar gaan hem nu ook gebruiken op het slagveld.

Microsoft heeft met het Amerikaanse leger een contract afgesloten ter waarde van 480 miljoen dollar (420 miljoen euro), meldt Bloomberg. Het bedrijf won een tender die het leger had uitgeschreven onder 25 bedrijven.

Augmented reality (‘een verbeterde werkelijkheid’, AR) moet de militairen helpen om sneller de vijand te ontdekken, beter beslissingen te nemen en vervolgens aan te vallen voor de vijand dat doet.

Het Amerikaanse leger trainde al met AR-systemen (zie openingsfoto), maar Microsoft gaat nu brillen leveren voor gebruik op het slagveld. De basis voor de te leveren systemen is de HoloLens van Microsoft, waarvan begin 2019 een nieuwe versie verschijnt. Dit is een verbeterde versie van de AR-bril die Microsoft in 2016 op de markt zette (zie foto rechts), en die we ook uitprobeerden (lees: 'HoloLens voegt hologrammen toe aan werkelijkheid').
 

Headsets

Onderdeel van de tender was dat het winnende bedrijf - Microsoft dus - binnen twee jaar 2500 headsets moet leveren. Daarnaast moet het laten zien dat het de productie snel kan opvoeren. De opdracht van het Amerikaanse leger zou kunnen leiden tot een levering van 100.000 headsets. Daarmee zou het leger in één klap verreweg de grootste afnemer van de HoloLens zijn. Er zijn nu een geschatte 50.000 HoloLens-apparaten in gebruik, wereldwijd.

Microsoft zal voor het Amerikaanse leger nog wat extra functies moeten inbouwen. De krijgsmacht heeft het bedrijf gevraagd om night vision, een warmtecamera en het meten van vitale lichaamsfuncties van de drager, zoals ademhaling en alertheid. Ook moet de nieuwe AR-bril een hersenschudding kunnen detecteren en gehoorbescherming bieden.
 

Toepassingen

Hoe de ‘militaire HoloLens’ precies gebruikt gaat worden, is nog niet bekendgemaakt. Maar uitgaande van wat de bril doet (een virtueel laagje leggen over het gezichtsveld van de drager), kun je je verschillende toepassingen voorstellen.

Voor de hand ligt om intelligence, cruciale informatie over acties van de vijand, in de bril te projecteren. Wat zijn die paar stipjes aan de horizon? ‘Acht tanks van het type X’, kan de HoloLens melden. Wat bevindt zich achter die heuvel? Leeg grasland, of bevinden er zich vijandelijke troepen? De HoloLens kan het grafisch zo in beeld brengen alsof je dwars door de heuvel heen kijkt. De informatie moet dan wel beschikbaar zijn, en komt bijvoorbeeld van drones die luchtfoto’s maken.
 

Monteurs

Headsets met augmented reality erin zijn nog niet breed doorgebroken. Toch hebben sommige bedrijven en instellingen hun nut al ontdekt. Hier en daar gebruiken monteurs een HoloLens om ingewikkelde machines te repareren (zie foto onder). Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum gaat de bril gebruiken. En aan het UMC Utrecht willen ze hersenoperaties gaan voorbereiden met een HoloLens (lees: 'Hersenoperaties met een HoloLens').
 Openingsfoto: een commandant van het Amerikaanse leger met een AR-bril op praat met een collega die zich op een heel andere plek bevindt. Ook dát maakt een bril als de HoloLens mogelijk. Overig beeldmateriaal YP Your Partner

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.