Eureka

Op termijn wordt elk nieuwbouwhuis in Nederland voorzien van een waterrecyclingsysteem, zo verwacht Hydraloop Systems. Dit Nederlandse bedrijf ontwikkelde daarom de Hydraloop, die water reinigt afkomstig uit het bad, de douche of de wasmachine.

In tegenstelling tot reguliere waterrecyclingsystemen maakt het apparaat daarbij geen gebruik van filters, membranen of chemicaliën. Ook werkt het volledig automatisch en is het onderhoudsarm.
 

Koelkast

De Hydraloop is met afmetingen van 80 bij 34 bij 185 centimeter ongeveer zo groot als een koelkast en moet een even normaal apparaat in huis worden. Plaatsing is het eenvoudigst bij nieuwbouw, ­renovatie of verbouwing.

De Hydraloop wordt aange­sloten op de waterleiding en de afvoer van bad-, douche- en wasmachine. Dit afvalwater wordt gerecycled en via uitgaande leidingen door­gestuurd naar toiletten, de wasmachine en eventueel de tuin of een zwembad.
 

Miljoenen luchtbelletjes

De gepatenteerde reinigingstechnologie bestaat uit een combinatie van vijf principes om haren, zeepresten, vuil en andere deeltjes uit het water te verwijderen. Dat gaat in opeenvolgende stappen. Eerst worden deeltjes afgescheiden door ze te laten bezinken of bovendrijven, en daarna op basis van verschil in bevochtigbaarheid door water.

Als volgende stap blaast het systeem miljoenen luchtbelletjes in het water, waar vuildeeltjes zich aan binden zodat ze zijn af te voeren. Vervolgens worden op het water drijvende stoffen verwijderd en als laatste stap gaan micro-­organismen overgebleven organisch ­materiaal te lijf in de aerobe bioreactor. In een zesde, laatste stap desinfecteert uv-licht het water.
 

Hydraloops
De Hydraloop gebruikt verschillende principes om afvalwater uit het eigen huishouden schoon te maken.


Netto besparing

De technologie reinigt 95 procent van het ­douche- en badwater en 50 procent van het wasmachinewater. In totaal kan het ­apparaat het leidingwaterverbruik en de hoeveelheid rioolwater verminderen met zo’n 45 procent.

Doordat het gerecyclede water warmer is dan leidingwater, helpt het systeem ook om via de wasmachine elektriciteit te besparen. Het gemiddeld stroomverbruik van de Hydraloop ligt per jaar rond de 200 kWh, maar het systeem levert een netto besparing op van circa 400 kWh.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.