Eureka

‘Parkinsonpatiënten bevriezen soms tijdens het ­lopen. Met kleine, snelle stappen en gebogen rug schuifelen ze dan voetje voor voetje vooruit. Uiteindelijk staan ze stil, soms minutenlang.’ Dat zegt ir. Sander Minnoye, mede-eigenaar van start-up ­Cue2Walk, die een apparaatje ontwikkelt om deze mensen te helpen.

Boosdoener van zo’n ‘vastloper’ bij een parkinsonpatiënt is een storing in de hersenen die routinetaken hindert. Patiënten gebruiken daarom soms een apparaatje dat een periodiek licht- of geluidsignaal levert. Het brein focust hier automatisch op en houdt zo de pas erin. Probleem is alleen dat mensen hieraan wennen, zo blijkt uit onderzoek. Het brein merkt het seintje dan niet meer op. ‘Denk maar aan een tikkende klok. Die hoor je na een tijdje niet meer’, aldus Minnoye.

Cue2WalkCue2Walk gooit het daarom over een andere boeg. De patiënt bindt een apparaatje om zijn been dat pas gaat piepen of trillen als het nodig is. Gyroscopen en versnellingssensoren meten daartoe continu de stapfrequentie en staplengte. Een algoritme stelt vervolgens vast of er afwijkingen optreden in het looppatroon.

Plotselinge kleine en versnelde pasjes verraden zich ogenblikkelijk, zegt ­Minnoye. ‘Het algoritme geeft dan groen licht voor een tril-, geluids- of visueel signaal van enkele minuten.’ De regelmaat van het triggersignaal is gebaseerd op de gemiddelde stapfrequentie. Het algoritme haalt die uit loopdata over een ­langere periode. ‘De verwachting is dat dit beter werkt dan het aanbieden van een standaard­stapfrequentie.’
 

Bewust vaart minderen versus bevriezen

Het algoritme moet nog wat slimmer worden. Zo is het niet de bedoeling dat er een trigger komt als iemand op een natuurlijke manier vertraagt. Uitdaging is nu vooral om de diverse manieren van ‘bewust vaart minderen’ te onderscheiden van bevriezen. Dit onderscheid moet het algoritme uit de staplengte en stapfrequentie weten te halen.

De meetmethode is een idee van Sophia Revali­datie. ‘Het eerste prototype is samen met de Haagse Hogeschool ontwikkeld’, zegt Martijn van der Ent MSc, bewegingstechnoloog en ­mede-eigenaar van Cue2Walk. Het prototype wordt deze zomer getest. In de loop van 2018 volgt er een grootschalige proef, waarbij de start-up samenwerkt met diverse patiënten, behandelaars en instellingen.


Tekst: ir. Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.